Logoen ble projisert på Møllergata 19 før premieren på musikalen Mamma Mia da Folketeateret hadde premiere i 2009.
Stian Lysberg Solum / NTB

Spesialunntak for «Mamma Mia!»

Bård Andersson
Publisert: 6. august 2021 kl 09.40
Oppdatert: 6. august 2021 kl 09.40

Kultur-Norge er misfornøyde med at idrettsutøvere får unntak fra innreiserestriksjoner, mens musikere og andre kulturaktører ikke får samme behandling.

I den nye smittevernforskriften er det lagt til et punkt som eksplisitt sier at «personer som er nødvendig for gjennomføringen av musikalen Mamma Mia! ved Folketeateret» i Oslo, også får karanteneunntak, skriver NRK.

Musikalen har premiere 26. august på Folketeateret i Oslo, og er det eneste kulturarrangementet som får karanteneunntak. Andre kulturarrangementer står i fare for å måtte avlyse sine arrangementer, skriver nettstedet.

– Useriøst

Marianne Beate Kielland, kunstnerisk leder for Oslo kammermusikkfestival, reagerer på at «Mamma Mia!» har fått unntak. 

– Dette kommer helt ut av det blå for oss. Det blir rett og slett litt useriøst, sier Kielland til NRK.

Hun stiller spørsmål ved hvorfor akkurat Folketeateret har fått unntak, fremfor andre aktører.

Saken fortsetter under annonsen

– Det må være noen som kjenner noen her, og som har ført til at de har fått fritak. Det bør ikke være slik. Det er selvfølgelig urettferdig, sier hun.

Produsent i Scenekvelder, som står bak «Mamma Mia!», Karianne Jæger, mener alle i bransjen bør «heie på hverandre»:

– Vi håper og tror at hele bransjen møtes med mest mulig støtte og fleksibilitet, slik at justeringer kan gjøres uten at det går på bekostning av godt smittevern. Og at vi i bransjen heier på hverandre i en mildt sagt krevende tid, svarer Jæger.

Statssekretær Emma Lind (V) sier til NRK at «Mamma Mia!» er en forestilling som er litt spesiell, fordi den er gjenstand for en omfattende etterlevelse av rettighetshavers retningslinjer og krav. Det er en forutsetning at rettighetshaverne er til stede i Oslo i forkant av premieren. Forestillingen er avhengig av nøkkelkompetanse fra London.