Annonse
Kulturrådet, med direktør Kristin Danielsen i spissen, er sammen med Norsk Filminstitutt (NFI) i gang med å legge en plan for hvordan kulturlivet skal komme seg på beina igjen etter pandemien. Foto: Ilja C. Hendel
Kulturrådet og NFI

Slik legger de planen om å bygge opp kulturlivet igjen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det ser fortsatt veldig mørkt ut for kulturlivet om dagen. Men mens frustrasjonen og desperasjonen har tatt tak i de fleste som jobber med kultur, sitter Kulturrådet og Norsk filminstitutt (NFI) og legger planer om hvordan sektoren kan bygges opp igjen etter pandemien.

Oppdraget om å peke ut veien for hvordan det hardt rammede norske kulturlivet skal kommer seg opp igjen har det fått av Kulturdepartementet. I bresjen stå direktør i Kulturrådet Kristin Danielsen og NFI-direktør Kjersti Mo.

– Vi skal først gjennomføre en grundig analyse av pandemiens konsekvenser for kultursektoren. Så må vi se på de kulturpolitiske virkemidlene, om de bør endres eller om det trengs nye. Vi må vurdere hva som skal til for å bygge opp sektoren igjen etter denne krisen, sier Kristin Danielsen i Kulturrådet til Dagsavisen.

NFI-direktør Kjersti Mo sier at de kommer til å presentere ulike mulige scenarioer for fremtidens kulturliv, og så vil det være opp til politikerne hvilke konklusjoner de vil trekke.

Direktør i NFI, Kjersti Mo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Gjenoppbyggingsplanen skal være klar i desember, men allerede på torsdag ble de ferdige med første delplan. Den tar for seg hvordan de skal involvere kultursektoren selv i arbeidet.

Kulturrådet anslår at kultursektoren før pandemien sysselsatte 36. 000 mennesker og omsatte for 39 milliarder kroner. En tredjedel av denne omsetningen forsvant i 2020, viser deres beregninger. Nær halvparten kan også forsvinne i 2021 hvis restriksjonen fortsetter. Mye av arbeidet har hittill gått til å dokumentere omfanget av krisen, noe som har resultert i slike rapporter.

Videre skal Kulturrådet og NFI finne ut hvordan vi skal komme oss ut av krisen, hvilke virkemidler som bør tas i bruk for å oppnå dette, og hva slags lærdom vi kan trekke av det som har skjedd. Både norske og internasjonale kulturråd frykter for eksempel at det vil bli en kompetanseflukt, og at mange kunstnere vil måtte gi seg.

De vil også holde et våkent øye med publikum, og gjennomføre undersøkelser. Et at scenarioene der frykter er at det blir en stund til folk tørr å samles i store folkesamlinger igjen.

Annonse
Annonse
Annonse