Kulturbransjen

Litteraturhuset i Oslo får kritikk for ikke å undersøke hvem som besøker dem.

Savner mangfold på litteraturhusene

Forfatter og ny redaktør for magasinet Fett, Sumaya Jirde Ali, mener litteraturhusene har et ansvar for å undersøke hvem som faktisk kommer på besøk.

Publisert Sist oppdatert

Både Litteraturhuset i Oslo, Trondheim og Bergen har et særlig fokus på å nå ut til et flerkulturelt publikum, men ingen av dem har gjort egne undersøkelser for å finne ut hvem de får besøk av. Forfatter og ny redaktør for magasinet Fett, Sumaya Jirde Ali, mener det er ansvarsfraskrivelse.

Hun sier i Klassekampen i dag at det sjelden er noen andre som ser ut som henne i salen når hun deltar på arrangement på et av litteraturhusene.

– Ofte kommer det noen i salen på mine arrangement, men de sier jo gjerne at de er der for første gang, og det er helt tydelig at de ikke føler seg hjemme.

Ali mener det er litteraturhusenes oppgave å se nærmere på blant annet målgruppe, promotering og hvilke signaler geografisk beliggenhet sender ut.

Litteraturhusene må jobbe mer med språket og hvordan de møter personer fra innvandrer- og minoritetsmiljøer, mener hun.

Kjenner seg ikke igjen i kritikken

Leder for Litteraturhuset i Oslo, Susanne Kaluza, mener derimot at både publikum og de på scenen hos dem representerer et mangfold. Hun sier til Klassekampen at de jobber beinhardt for å hente forfattere, illustratører, fortellere og intervjuere som har ulik bakgrunn.

Kaluza legger til at de bruker mye energi på hvordan de skal nå de som ikke naturlig tusler innom, «enten det er tamilske foreldre eller barn mellom 12 og 16 som har sluttet å lese».

Til tross det sterke ønsket om å nå flest mulig, har imidlertid ikke Litteraturhuset i Oslo gjort noen undersøkelser av hvem som bruker huset, og kommer på arrangementene.

På spørsmål om de ikke burde prioritere en undersøkelse, svarer hun at de ikke har planer om det og begrunner det med at de er en liten stiftelse.

– Vi har ingen planer om å bruke masse penger på at folk skal stå med Ipader for å registrere hva slags bakgrunn de som besøker oss, har, sier Kaluza.

Samtidig understreker Kaluza at hun og kollegene hennes aldri kan hvile på laurbærene.

Heller ikke litteraturhusene i Trondheim eller Bergen har ifølge Klassekampen utført egne undersøkelser om hvem som besøker arrangementene deres. Trond Åm, litteraturhussjef i Trondheim, mener likevel han har god oversikt over hvem som bruker huset og påpeker at det er helt avgjørende for legitimiteten i en by som Trondheim at litteraturhuset er for alle.

Powered by Labrador CMS