Annonse
Søstrene Biret Haarla og Gáddjá Haarla er årets festivalkunstnere under sommerens urfolksfestival Riddu Riddu. Foto: Handout / NTB

Samiske dansesøstre deler på festivalkunstneroppgaven på årets Riddu Riddu

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

For første gang utnevner urfolksfestivalen Riddu Riddu to festivalkunstnere på én gang.

Hvert år utpekes en ung samisk kunstner til å presentere sitt kunstnerskap gjennom Riddu Riddus festivalprogram og andre arrangementer, men i år valgte man ut de unge danserne og søstrene Biret Haarla og Gáddjá Haarla fra Dálvadis i Tanadalen.

I starten av 20-årene studerer de dans i Berlin, etter å ha gått på ballettskole i Helsinki og medvirket i flere kunstprosjekter – med krefter som Marja Helander, Pauliina Feodoroff, Outi Pieski og Mari Boine. De var også å se på klimakonferansen i Madrid i 2019.

De to søstrene Haarla utforsker gjennom dansen temaer som samisk identitet, hvordan historie og levemåte påvirker kroppen, og menneskets forhold til jorden. Nå ønsker de å fortsette med dans i et samisk perspektiv, blant annet gjennom en danseforestilling i samarbeid med samiske musikere.

Søstrene Haarla ønsker å fortsette å utforske dans i et samisk perspektiv og starte opp arbeidet med en danseforestilling i samarbeid med samiske musikere.

– Biret og Gáddjá er utrolige spennende kunstnere, som har gjort mye til tross for sin unge alder. De har bena godt plantet i Sápmi, men med blikket utover. Samisk dansekunst er fortsatt i utvikling og Biret og Gáddjá representerer fremtidens samiske dansekunst, sier Riddu Riddu-festivalsjef Sandra Márjá West.

Annonse
Annonse
Annonse