Kulturbransjen

Søstrene Biret Haarla og Gáddjá Haarla er årets festivalkunstnere under sommerens urfolksfestival Riddu Riddu.

Samiske dansesøstre deler på festivalkunstneroppgaven på årets Riddu Riddu

Publisert Sist oppdatert

For første gang utnevner urfolksfestivalen Riddu Riddu to festivalkunstnere på én gang.

Hvert år utpekes en ung samisk kunstner til å presentere sitt kunstnerskap gjennom Riddu Riddus festivalprogram og andre arrangementer, men i år valgte man ut de unge danserne og søstrene Biret Haarla og Gáddjá Haarla fra Dálvadis i Tanadalen.

I starten av 20-årene studerer de dans i Berlin, etter å ha gått på ballettskole i Helsinki og medvirket i flere kunstprosjekter – med krefter som Marja Helander, Pauliina Feodoroff, Outi Pieski og Mari Boine. De var også å se på klimakonferansen i Madrid i 2019.

De to søstrene Haarla utforsker gjennom dansen temaer som samisk identitet, hvordan historie og levemåte påvirker kroppen, og menneskets forhold til jorden. Nå ønsker de å fortsette med dans i et samisk perspektiv, blant annet gjennom en danseforestilling i samarbeid med samiske musikere.

Søstrene Haarla ønsker å fortsette å utforske dans i et samisk perspektiv og starte opp arbeidet med en danseforestilling i samarbeid med samiske musikere.

– Biret og Gáddjá er utrolige spennende kunstnere, som har gjort mye til tross for sin unge alder. De har bena godt plantet i Sápmi, men med blikket utover. Samisk dansekunst er fortsatt i utvikling og Biret og Gáddjá representerer fremtidens samiske dansekunst, sier Riddu Riddu-festivalsjef Sandra Márjá West.

Powered by Labrador CMS