Tidligere kulturminister Abid Raja.
Terje Pedersen / NTB

Rekordår for selskaper i kulturbransjen

Ellen Lund
Publisert: 15. november 2021 kl 09.38
Oppdatert: 15. november 2021 kl 09.47

Mens fjoråret var tøft for mange kulturarbeidere, hadde aksjeselskapene i kulturbransjen et rekordår, takket være koronastøtten fra staten.

De vel 850 aksjeselskapene innen kultur, underholdning og artistvirksomhet kom ut av koronakriseåret 2020 med en gjennomsnittlig resultatmargin på hele 12,1 prosent. Det er langt over gjennomsnittet for alle norske aksjeselskaper på 7,2 prosent, og nesten en tredobling fra 2019. Det skriver Dagens Næringsliv.

I en rapport fra Kulturrådet fremgår det at samlet støtte til bransjen var på nesten 3,7 milliarder kroner i fjor. I tillegg fikk mange av selskapene bidrag fra den generelle kompensasjonsordningen, som omfattet alle norske selskaper som opplevde omsetningsnedgang etter pandemiutbruddet.

Godt år for festivalene

Det har tidligere blitt skrevet om at regjeringens støttekroner under pandemien har sørget for god økonomi for flere norske festivaler.

Blant disse er Tons of Rock i Oslo: I 2019 hadde festivalen bokført en egenkapital på 135.000 kroner. Etter å ha mottatt 36,1 millioner kroner i kompensasjonsordningen, gikk egenkapitalen opp til 25, 7 millioner i 2020.

Tidligere kulturminister Abid Raja skriver i en epost til DN at han er «stolt over at det på min vakt som kultur- frivillighet og idrettsminister ble laget verdens beste ordninger for sektoren.» 

Saken fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Øystein Dørum i NHO er ikke like begeistret.

– Formålet med kompensasjonsordningene var jo å sikre overlevelse for virksomheter, sånn at når samfunnet gjenåpnet, skulle folk kunne gå tilbake til sin gamle arbeidsplass. Formålet var aldri å bedre inntjeningen for enkeltselskaper, slik at disse skulle komme bedre ut enn de ville gjort uten pandemien, sier han blant annet til avisa.