Annonse
Rapperen Jørgen Nordeng, bedre kjent som Joddski, trodde Prøysenprisen hadde ringt feil da de kontaktet ham. Foto: Frank Michaelsen

Rapperen Joddski vant Alf Prøysens Ærespris

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA), har i over 20 år delt ut Prøysenprisene, for å hedre norske komponister og tekstforfattere for innsats innen musikk, visekunst eller diktning. Blant tidligere vinnere finner vi blant andre Lillebjørn Nilsen, Odd Nordstoga, Lisa Aisato, No. 4 og Frida Ånnevik. 

Prøysenprisene, eller Alf Prøysens Hederspriser, er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen og består av Prøysenprisen, Teskjekjerringprisen og Alf Prøysens Ærespris.

Årets priser ble utdelt på NRK i går, og ble utdelt av Elisabeth Andreassen, Kari Svendsen og kulturminister Abid Q. Raja.

Teskjekjerringprisen gikk i år til Sykehusklovnene. I sin begrunnelse skriver juryen at Sykehusklovnene har mye av Prøysen og fortellingen om Teskjekjerringa, iseg. De sammenligner Teskjekjerringas forvandling med når klovnene inntar sykehusrommene, og alt kan skje.

Valkyrien Allstars stakk av med Prøysenprisen fordi de ifølge juryen har turt å gå sine egne veier, har satt en sjanger på kartet og aldri slutter å overraske. Bandet, bestående av Tuva Syvertsen, Ola Hilmen, Erik Sollid, Magnus Larsen Jr. og Martine Langlie, bruker norsk folkemusikk og tradisjonsmusikk som en grunnplanke og utforsker denne med å hente inn inspirasjon fra andre sjangre, skriver juryen.

Alf Prøysens Ærespris ble i år tildelt Jørgen Nordeng for sin innsats for norsk hiphop. Nordeng, bedre kjent som Jørg-1 eller Joddski, har med sine uredde, direkte tekster og sylskarpe punchlines vist en sterk formidlingsevne, skriver juryen. De mener han fortjener heder og ære for det han har gjort for norskspråklig musikk og fo at han beviste at det å satse på det som den gang var en smal sjanger kan flytte grenser og skape rom for nyekunstneriske uttrykk.

Nordeng selv ble svært overrasket over prisen og trodde Prøysenprisen hadde ringt feil.

– Da jeg fikk melding om å ringe opp Prøysenprisen og at jeg hadde mottatt pris, ringte jeg de opp og sa «jeg tror du har sendt melding feil sted, du har kommet til Jørgen Nordeng». Da jeg i tillegg skjønte at det var selveste Æresprisen, ble jeg mildt sagt overrasket, og veldig takknemlig. 

– For det første er det utrolig bra at vi er kommet dit at en rapper kan motta en sånn pris. For det andre hadde jeg akkurat lagt Joddski på hylla, og var i ferd med å feire 20år siden debuten min, så det føltes utrolig flott å bli anerkjent for den jobben man har gjort. Jeg er jo ikke akkurat kjent for å være en mann av få ord, men her ble jeg rett og slett målløs, sier Nordeng i en pressemelding fra NOPA.


Annonse
Annonse
Annonse