Annonse
Teatersjef i Det Norske Teatret Erik Ulfsby skjønner ikke logikken i koronarestriksjonene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Teatersjef

– Paradoksalt at jeg før jul kunne ha ti personer i leiligheten, men ikke i den kjempesvære teatersalen

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Byrådet i Oslo meldte mandag at de fra og med i dag letter på de strenge koronatiltakene som ble innført for én og en halv uke siden. Likevel må kinoer og teatre holde stengt selv om my annet åpner.

– Jeg synes det var paradoksalt at jeg før jul kunne ha ti personer hjemme i en forholdsvis avgrenset leilighet, men jeg kunne ikke invitere de samme ti ned i det kjempesvære lokalet for å se et teaterstykke, sier teatersjef Erik Ulfsby i Det Norske Teatret, til NRK.

Teatrene i Oslo får ikke lov til å ha en eneste person i salen. Ulfsby mener det er lagt like godt til rette for å ta vare på smittevern i kulturlivet som på store kjøpesenter.

Det har nå bredt seg et ubehag i kulturlivet fordi de ser hvor langt ned på prioriteringslista til politikerne de faktisk står, sier han.

Det gjør vondt å se at teareret hans er den eneste virksomheten i kvartalet som må holde stengte, sier Ulfsby, men presiserer samtidig at han unner alle å få holde åpent. Han savner dog å få samme type vurdering i kultur-Norge, og mener det burde være mulig å se forskjell på en liten nattklubb og en kjempesvær arena som de selv har.

 

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet forteller at det å hindre innendørs samling av mennesker er et viktig verktøy for å holde epidemien under kontroll.

– Faren er størst i små lokale med mange menneske med kort avstand, særlig hvis de prater, synger eller skriker samme. Vi er mindre redde for store saler der folk sitter på sin tilviste plass, men også her er det gjerne en del interaksjon ved inngang, utgang og i pauser.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke fra Helse- og omsorgsdepartementet forteller at det i tillegg spiller en rolle at kulturarrangement ofte samler folk fra ulike kommuner og geografiske område. Smitteverntiltakene handler om å redusere kontakt mellom mennesker fordi viruset smitter veldig lett mellom folk, derfor er det dessverre nettopp de aktørene som lever av å samle mange mennesker det går utover sier hun. 

Annonse
Annonse
Annonse