Annonse
FESTIVALSOMMER: Festivalarrangør Thorkild Gundersen i OverOslo øyner håp om å få arrangert festival i år etter signaler fra FHI. Her fra en regntung dag under OverOslo i 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB

Øyner et håp om festivalsommeren etter signaler fra FHI

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Forrige uke lanserte FHI en vaksinasjonskalender. Onsdag sa smitteverndirektør Geir Bukholm til VG at tiltakene kan begynne å lette når risikogruppen er vaksinert – kanskje allerede i mai. Det gjør at festivalarrangør for Over Oslo-festivalen, Thorkild Gundersen, øyner et håp om festival i sommer.

Ifølge VG jobber også norske myndigheter med et digitalt vaksinepass som kanskje kan brukes sammen med billetten. Hurtigtester blir nå også prøvd ut i stor skala i Oslo-skolen. Slike tester kan bli en brikke for å lage trygge arrangementer.

Alt dette mener Gundersen er positive signaler og gir håp, men samtidig ikke mer enn det.

– Vi vet fortsatt ikke hvor mange vi kan ha på konsert når så og så mange er vaksinert. Akkurat nå føles det lite sannsynlig å kunne samle 6000 mennesker på konsert i juni. Men vi jobber og forbereder oss som om det skulle skje, sier han til Aftenposten.

For fortsatt er mye usikkert. Diskusjonen som vaksinepass har rast i Europa, uten at Norge har tatt stilling. Mandag ble det likevel klart at EU skal lage et felles vaksinepass, og samme dag startet Norge arbeidet med et vaksinepass som skal følge «internasjonale anbefalinger».

Sikkerhetsekspert Martin Holmes, som er en av flere fagpersoner i «sommergruppen», som gir råd til regjeringens plan for gjenåpning av kulturlivet, mener arbeidet med et vaksinepass er kjempebra. Det kan bidra til tryggere arrangementer, tror han.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc sier derimot at de vil diskutere bruken av vaksinepass senere, og at det foreløpig legges opp til at det skal brukes som bevis på vaksinasjon for medisinske formål.

Det er også fortsatt knyttet mye usikkerhet rundt hurtigtestene, om hvorvidt det er gjennomførbart på store arrangementer og om de er sikre nok.

Annonse
Annonse
Annonse