Kulturbransjen

Nationaltheatret er blant dem som har måttet avlyse flere forestillinger på grunn av streiken.

Over hele landet trappes kulturstreiken opp fra onsdag

Situasjonen er fastlåst, mener direktør ved Nationaltheatret, som nå må avlyse flere populære forestillinger.

Publisert Sist oppdatert

Fredag morgen gikk 220 ansatte innen opera, teater og orkester i Oslo, Bergen og Stavanger ut i streik etter at det ikke ble enighet i meklingen. Hovedscene-forestillinger på Det Norske Teatret og Den Norske Opera & Ballett måtte avlyses.

Onsdag trappes streiken opp. Da blir ytterligere 435 ansatte ved teatre og orkestre tatt ut i streik, fra fagforeningene Creo, Norsk Tjenestemannslag og Fagforbundet Teater og Scene.

I første streikeuttak ble bare to ansatte ved Nationaltheatret tatt ut, men onsdag tas 32 ansatte ut i streik. Dermed må Nationaltheatret avlyse flere forestillinger med «Full spredning» og «Hamlet» på hovedscenen. Det skriver Dagsavisen i dag.

– Dette er en vond situasjon. Både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden ønsker å spille teater. Vi har et oppdemmet behov for å møte publikum. Men nå blir hovedscenen lammet, så lenge streiken varer, sier direktør ved Nationaltheatret, Marta Hjelle, til avisa.

Det første streikeuttaket rammet teatre og orkestre i Oslo, Bergen og Stavanger. Nå blir streiken utvidet til flere byer, med uttak på Kilden kulturhus og Kristiansand symfoniorkester, og Trøndelag Teater i Trondheim. Ytterligere 22 tas ut ved Bergen Filharmoniske Orkester, der hele 92 var tatt ut i første uttak, og 18 til ved Den Nationale Scene.

Strid om pensjon

Striden står om pensjonsordningene.

– Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

– Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett fram til å møte publikum igjen. Ikke minst hadde våre medlemmer sett fram til å ha publikum i salen. Når arbeidsgiverne springer fra løftene sine og kaster folk inn i streik, er det under enhver kritikk, supplerer nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Arbeidstakersiden ønsker en hybridpensjon og mener dette er en «gylden middelvei» som viderefører viktige kvaliteter i pensjonsordningen de gikk bort fra i 2016.

Powered by Labrador CMS