En barnefamilie på fire må ut med 2720 kroner for å se «Nøtteknekkeren» i Oslo. Bildet er tatt under prøvene til Nøtteknekkeren i 2007.
Berit Roald / NTB

Oppfordrer arrangører til å sette ned prisene

Ellen Lund
Publisert: 4. november 2021 kl 09.04
Oppdatert: 4. november 2021 kl 09.04

Kulturministeren har uttalt at hun vil bygge ned klasseskillene i kulturen. Nå ber hun scenene om å sette ned prisene.

For en barnefamilie på fire koster det for eksempel 2720 kroner om de vil se «Nøtteknekkeren» i Oslo. Operaen vedgår at ikke alle har råd. Det skriver Klassekampen.

Kulturminister Anette Trettebergstuen har tidligere uttalt at det er for store klasseforskjeller i tilbudet og bruken av kultur, og at det er noe hun har lyst til å gjøre noe med.

Klassekampens stikkprøver viser at det er store forskjeller mellom regionale og nasjonale teaterscener, og at de største kulturinstitusjonene i Oslo tar seg aller best betalt.

Hannah Gitmark ved den sosialdemokratiske tankesmia Agenda mener prisnivået viser at det er et skrikende behov for å bygge ned klasseskillene i norsk kulturliv.

– Vi vet at andelen barn som vokser opp i lavinntektsfamilier, er økende, og at disse barna får mindre kulturell påfyll enn andre. Det svekker også mulighetene for å få til større sosial mobilitet i samfunnet, sier Gitmark til Klassekampen.

Da billettene til Nasjonalballettens oppsetning av «Nøtteknekkeren» ble lagt ut for salg i går, ble så godt som alle de åtte forestillingene utsolgt.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er en myte at alle som går i operaen, er så veldig godt bemidlet. Men når det koster 2700 kroner for en familie på fire, så er det ikke alle som har råd, sier også Operaens markeds- og kommunikasjonssjef Kenneth Fredstie til Klassekampen.

Han understreker at de har som ambisjon om å nå bredt ut til alle befolkningsgrupper, noe som var noe av bakgrunnen for at de under pandemien lot publikum få strømme forestillinger gratis på nett. Å sette ned prisene på forestillingene i Bjørvika er likevel enklere sagt enn gjort, sier han.

Oppfordrer til differensierte priser og rabattordninger

Kulturminister Anette Trettebergstuen sier til Klassekampen at regjeringen har som mål at kultur av høy kvalitet skal være tilgjengelig for et bredt publikum i hele landet.

– Det er ingen tvil om at økonomi for mange er en barriere for deltakelse i kulturlivet, sier Trettebergstuen.

Selv om kulturinstitusjonene står fritt til å sette billettpriser, har Trettebergstuen et ønske:

– Jeg vil oppfordre dem til å bli flinkere til å benytte seg av differensierte priser og rabattordninger der det er mulig.

Saken fortsetter under annonsen