Annonse
Mange har blitt skeptisk til fysisk oppmøte på arrangementer de siste månedene ifølge ny rapport. Foto: Heiko Junge / NTB

Ny rapport viser at vi er blitt mer skeptiske til fysiske arrangementer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

En rapport basert på en undersøkelse gjennomført av Norsk publikumsutvikling (NPU) i samarbeid med Norsk teater- og orkesterforening og Kulturrådet, viser at mange ha blitt mer skeptiske til fysiske kulturarrangementer sammenlignet med tidligere i pandemien. Samtidig har vi blitt mer positive til digitale løsninger, skriver Aftenposten.

Undersøkelsen kartlegger publikums holdninger til fysisk deltagelse for kulturarrangementer. Publikumsundersøkelsen er en norsk utgave av COVID-19 Audience Outlook Monitor. Den ser på hvordan vi forholder oss til kulturlivet under pandemien.

Det ble samlet inn 13.000 svar på undersøkelsen, hvor deltagerne ble bedt om å svare på spørsmål knyttet til enten musikk, teater eller visuell kunst. De ulike kulturformene ga forskjellige svar. Museumsgjengerne var i større grad villig til å bruke et digitalt tilbud, enn konsert- og teatergjengerne.

Halvparten av deltagerne i alle tre kategorier svarte at de har deltatt digitalt på museer, konserter eller teater siste to uker. Målingen ble gjort i november. Ved forrige måling tidlig i høst var folk i større grad komfortable med å oppsøke teatre og museer fysisk. Dette har endret seg, og heller ikke disse institusjonene oppleves som trygge.

Flere ønsker seg et permanent digitalt tilbud, viser undersøkelsen. I tillegg mener færre mener nå at digitale arrangementer skal være gratis enn siden første måling i mai.

Jørn Knutsen er leder i Kulturrådets rådgivende utvalg for institusjonsfeltet og markedssjef i Operaen. Han sier i pressemeldingen at han tror digitale arrangementer er kommet for å bli.

– Jeg tenker at vi etter pandemien vil finne balansen mellom de enestående og unike live-opplevelsene, og hva som tilpasses og vises i streaming eller digitale formater, sier han.

Annonse
Annonse
Annonse