Flere forskningsprosjekt ser på hvordan kulturlivet kan gjenåpne trygt, selv med smitte i befolkningen.
Foto
Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ny forskning gir håp om trygg gjenåpning av kulturlivet

Publisert: 2. februar 2021 kl 09.32
Oppdatert: 2. februar 2021 kl 09.50

Fredag besluttet regjeringen at Kulturrådet og Norsk filminstitutt skal legge en plan for gjenåpning av kulturlivet.

For at det skal være trygt å åpne festivaler, spel, konserthus og fotballarenaer, trengs det forskning som kan overbevise myndigheten om dette. Slik forskning foregår over hele Europa, og til sammen gir de viktigste forskningsprosjektene håp for alle som savner å være publikum, skriver Aftenposten.

Sikkerhetsekspert Stian Strømseth i S-plan samler nå all relevant forskning i en database. Dette deles i et nytt nettverk, som er startet av Øyafestivalen med støtte fra Forskningsrådet.

 Det er ikke realistisk å få store folkemengder til å holde avstand. Derfor er det viktig å vite mest mulig om hvorvidt det kan være trygt uten. For eksempel med en kombinasjon av hurtigtester og mange andre sikkerhetstiltak, sier Strømseth.

Han følger prosjektet Fieldlab Events i Nederland tett fra Norge. De skal gjennomføre åtte konserter, arrangementer og fotballkamper i måneden som kommer, hvor publikum skal deles inn i kohorter, men ikke holde avstand til hverandre. Før ankomst må de ha negativ koronatest og helseattest, og de skal temperaturmåles og hurtigtestes på stedet. Deretter testes de også igjen fem dager etter. Prosjektet er et samarbeid mellom idretten, kulturlivet, myndighetene og akademia. Resultatene kan komme tidlig i mars.

Et lignende prosjekt er i gang i Danmark, men hvor de skal fokusere på å finne ut hvor effektive hurtigtestene kan være for å begrense smitten. Her skal publikum hurtigtestes før tre utvalgte fotballkamper i Superligaen. De vil deles inn i kohorter på 500 personer. Noen grupper skal holde avstand, andre skal ikke. I ettertid tar publikum vanlig koronatest. Til sammen skal 30.000 publikummere delta.

Et annet forsøk fra Leipzig i august viste at god ventilasjon minsket risikoen for smittespredning betraktelig, mens et fra Dortmund i november viste at bruk av maske eller munnbind hadde stor effekt.