Kulturbransjen

Den klinkbygde trebåten har en historie som strekker seg minst 2000 år tilbake. Her en trebåt i Son gjestehavn sommeren 2018.

Nordisk båttradisjon på UNESCOs verdensarvliste

Publisert Sist oppdatert

Den nordiske klinkbåttradisjonen er ført opp på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det er svært gledelig, mener Kulturrådet.

– Oppføringen er en bekreftelse av tradisjoner som er med på å føre videre kunnskapen i ulike lokalsamfunn og ulike land i Norden, sier Ole Jakob Furset, leder i Seksjon for kulturarv og museum i Kulturrådet.

Det er første gang UNESCO har fått en nominasjon fra et samlet Norden. Alle de nordiske landene har stått sammen om arbeidet, og alle de nordiske kulturdepartementene skrev under på nominasjonen.

Den klinkbygde trebåten har en historie som strekker seg minst 2000 år tilbake. Teknikken kjennetegnes ved at overlappende trebord, eller planker, er satt i sammen på en spesiell måte med jern- eller koppernagler. Båten var bærebjelken i kystkulturen, og den er fortsatt viktig, fremholder Kulturrådet.

Norge har fra før Oselvarverkstaden, Setesdal-tradisjonen og Nidarosdomens restaureringsarbeider på UNESCOs lister over immateriell kulturarv.

Powered by Labrador CMS