Kulturbransjen

Norsk Folkemuseum på Bygdøy. Mange historiske kulturbygg kan gå tapt som følge av ekstremvær. – Vi blir tvunget til stadig hardere prioriteringer, sier direktør ved museet.

Mange historiske kulturbygg kan gå tapt

Kulturhistoriske bygg trues av økte nedbørmengder. Halvparten av byggene har allerede alvorlige skader.

Publisert Sist oppdatert

I en artikkel i Klassekampen i dag skriver avisa at mange historiske kulturbygg kan gå tapt som følge av ekstremvær.

– Vi blir tvunget til stadig hardere prioriteringer, sier Nina Refseth, direktør ved Norsk Folkemuseum på Bygdøy like utenfor Oslo.

Behovet for reparasjoner og vedlikehold er enormt. I november i fjor la Kulturrådet frem en kartlegging av alle 4392 historiske kulturbygg som forvaltes av norske museer. Der kom deet frem at over halvparten av byggene havnet i kategoriene TG2 eller TG3. Dette innebærer at byggene har symptomer på vesentlige eller alvorlige skader.

Ifølge beregninger Kulturrådet innhentet fra et uavhengig konsulentselskap, vil det koste om lag 3,2 milliarder kroner å restaurere disse byggene tilbake til et akseptabelt vedlikeholdsnivå.

For å holde hele bygningsmassen ved like over tid, er det ifølge Klassekampen nødvendig med en ekstrabevilgning på 400 millioner kroner årlig.

– Museene trenger ekstra midler

Generalsekretær Liv Ramskjær i Norges Museumsforbund hadde ifølge Klassekampen håpet at regjeringen skulle komme med et skikkelig krafttak for de kulturhistoriske byggene i vårens museumsmelding, men ble skuffet. Hun håper på et løft i statsbudsjettet for 2022.

– Klimaendringene akselererer, noe som også ble veldig tydelig i den siste FN-rapporten. Museumsbygg som tidligere har klart seg greit, begynner å slite. Museene trenger ekstra midler, hvis ikke vil forfallet bare akselerere ytterligere, og det blir enda dyrere å sette disse kulturbyggene i stand, sier hun til avisa.

Powered by Labrador CMS