Kulturbransjen

Operaen i Oslo er blant kulturinstitusjonene som er rammet av streik.

Kulturstreiken trappes opp

Strid om pensjon har ført ansatte innen opera, teater og orkester i Oslo, Bergen og Stavanger ut i streik, og onsdag trappes den opp. Nå streiker 435 personer.

Publisert Sist oppdatert

Etter opptrappingen er også institusjoner i Kristiansand og Trondheim omfattet.

I en pressemelding fra LO Stat heter det at topplederne i kultursektoren ikke har «vist noen vilje til å holde løftene om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser».

– Derimot registrerer vi at toppsjefene bruker interne informasjons-eposter og mediene til å forklare hvor feil Fagforbundet, NTL og Creo tar, sier Fagforbundets forhandlingsleder Nora Hagen.

Ifølge LO gikk de ansatte i 2016 med på en midlertidig pensjonsordning for å sikre økonomien og bærekraften til institusjonene. LO hevder dette skjedde i samforståelse med arbeidsgiverne om en ny og kjønnsnøytral pensjonsordning.

«Arbeidsgiverne står bom fast på at vi skal godta en pensjonsordning hvor kvinner og menn får ulik pensjonsutbetaling – i en sektor hvor om lag halvparten av de ansatte er kvinner, og alle hadde en kjønnsnøytral og livsvarig pensjon før 2016», skriver LO Stat på sine nettsider.

Arbeidstakersiden ønsker en hybridpensjon, som de omtaler som en «gylden middelvei».

Powered by Labrador CMS