Kulturopprør etter valget

NTB
Publisert: 17. september 2021 kl 08.48
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

Mange kulturprofiler har reagert sterkt på bilder av lite avstand, ingen munnbind og klemming fra partienes valgvaker på mandag.

Nå forlanger flere av landets største konserthus og scener umiddelbart en dato for gjenåpning av kulturlivet.

«Kulturen må gjenåpnes, og vi må vite dato for åpning NÅ!» heter det i et brev til statsminister Erna Solberg (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og kulturminister Abid Raja (V), skriver VG.

– Valgvakene var sjokkerende. Ut ifra tv-bildene var pandemien over. Vi har i 18 måneder jobbet med smittevernplaner, blitt immune mot Anti-Bac, forsøkt å tyde smittevernoverlegene, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og skjønne hva man egentlig mente med alle pålegg, fargekoder og trinn – som ble endret hele tiden, uten varsel, sier direktør Jørgen Roll ved Oslo Konserthus.

– I fjor ble vi holdt for narr av kulturministeren, og nå ble vi hånet av politikere i beste sendetid. Akkurat sånn føles det, fortsetter han.

Som avsendere av brevet står Oslo Konserthus, Stavanger konserthus, Grieghallen i Bergen, Olavshallen i Trondheim, Stormen konserthus Bodø, Ibsenhuset i Skien, Drammen scener, Chat Noir, Folketeateret og Chateau Neuf i Oslo, Ole Bull Huset på Osterøy og Sentrum Scene/Rockefeller i Oslo.

Statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en epost til avisen at han «forstår også godt at kulturbransjen er ivrig etter å gå tilbake til normal drift».

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen skal fredag ha en pressekonferanse om koronasituasjonen og gjenåpningen av landet.