Annonse
Oslo Negativ inntar gamle Deichmanske bibliotek. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Klart for fotofestival – med unike historiske bilder om bord

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

1.–24. oktober går fotofestivalen Oslo Negativ av stabelen i Oslo. Et av trekkplastrene er en stor historisk utstilling, kalt Aktuell, som viser pressebilder fra etterkrigstiden.

NTB samarbeider med Nasjonalbiblioteket om utstillingen som markerer begynnelsen på et omfattende prosjekt: Norges største fotosamling, som spenner over 100 år, skal nemlig digitaliseres og gjøres tilgjengelig for publikum. Digitaliseringsarbeidet gjennomføres av Nasjonalbiblioteket og prosjektet er støttet med midler fra Sparebankstiftelsen, Blommenholm Industrier og Kulturdepartementet.

Bildene er tatt av pressefotografer i NTB, VG, Aftenposten og Aktuell og arkivet går tilbake til 1800-tallet.

– Det tar tid å digitalisere 25 millioner bilder. Derfor er det ekstra stas at vi nå kan gi publikum en smakebit av skattene som samlingen inneholder, sier prosjektleder i NTB, Kjetil Hasselgård.

– Det er på tide at denne samlingen ser dagens lys igjen. Her har vi over hundre år med norgeshistorie som kan komme skoleverk, elever, medier, forfattere, forskere og samfunnet for øvrig til gode, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Ved siden av utstillingen Aktuell, blir det også fotografier fra Oslos private gallerier, frittstående fotografer, en håndfull institusjoner og lyskunst å se under Oslo Negativ.

Annonse
Annonse
Annonse