Annonse
KAN VÆRE LØSNINGEN: Vaksinepass alene som adganskort kan oppfattes urettferdig for de ikke-vaksinerte. Hurtigtester kan være løsingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hurtigtester kan gjøre det lettere å åpne kulturlivet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Regjeringen jobber nå sammen med EU om å få på plass et vaksinepass som skal vise status for vaksinasjon, immunitet og testing. Norsk kulturliv er klar for å få gang en ordning der passet kan brukes som et adgangskort.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet frykter derimot at et slikt vaksinepass kan skape et urettferdig klasseskille mellom de vaksinerte og ikke-vaksinerte, og at det er de unge som vil sitte igjen med byrden. Hurtigtester kan være redningen.

– Det betyr at nettopp en kombinasjon av å dokumentere vaksine og å dokumentere at du har testet deg innen et kort tidsrom, vil være noe som kan brukes i forbindelse med arrangementer, sier Helseminister Bent Høie til Aftenposten.

Han er opptatt av at en gjenåpning skal oppleves riktig og rettferdig.

For å unngå urettferdighet har også helsemyndighetene anbefalt hurtigtesting som en mulighet. De skriver at så lenge kapasiteten er tilstrekkelig kan testing være et «kompenserende tiltak for å lette på restriksjoner også for uvaksinerte».

Kulturminister Abid Q. Raja er også positiv til ordningen, men understreker at Regjeringen må gå grundig gjennom de etiske dilemmaene før de eventuelt gir godkjenning.

Skulle det bli satt på plass en slik ordning sier Hans Ole Rian, leder i kunstnerforbundet CREO, til Aftenposten at han forventer at kulturlivet prioriteres.

– Veldig mye under denne pandemien har vært urettferdig. Spesielt det at noen yrkesgrupper har hatt tilnærmet yrkesforbud mens andre har kunnet fortsette omtrent som før, sier Rian.

Annonse
Annonse
Annonse