ILLUSTRASJONSFOTO.
Foto
Gorm Kallestad / NTB
Gjenhør med «PåskePlottet»

Hør mytene om påsken, påskefortellingen og musikk fra Domkirken

Publisert: 8. april 2022 kl 08.00
Oppdatert: 8. april 2022 kl 10.34

I episodene vil forfatter og dramatiker Terje Nordby fortelle om mytene knyttet til de enkelte dagene i påsken. Ledende domprest og forfatter Elisabeth Thorsen vil hver dag lese et avsnitt av påskefortellingen. Avslutningsvis vil domkantor og organist Kåre Nordstoga runde av med et nøye utvalgt orgelstykke spilt inn i Oslo domkirke.

– Mange av mytene om våren handler også om påsken

Terje Nordby har alltid vært fascinert av myter, og mener de nå først og fremst gjør seg til kjenne i forbindelse med høytider

– Mytene regjerte livene våre i en helt annen grad før, og det vi har igjen av det er jo for eksempel høytidene. Da er det interessant å finne ut hvilke myter som fortsatt er her, og hvilke som har gått bort på veien eller eventuelt forandret seg, sier han.

HER HØRER DU PODKASTEN

Når det gjelder påsken sier Nordby at det samtidig er en feiring av våren, og at mange av de mytene som handler om våren også handler om påsken.

I første episode av plottet forteller Nordby om mytene knyttet til jødenes flukt fra Egypt. En kjent historie i den jødiske påskefortellingen. Her kobler han de kjente symbolene i den tragiske fortellingen med de norske påsketradisjonene i dag:

«Arons stav er byttet ut med skistaver, de blodige dørstokkene med sol i hytteveggen, barnedrap med krim».

Disse daglige mytekåseriene til Nordby vil handler om nettopp dette: hvordan mytene og tradisjonene har endret seg gjennom århundrene og hvordan vi feirer påske i dag.

Starter med den jødiske påskefortellingen

– Det er veldig spennende med påskefortellingen i Bibelen fordi den finnes flere steder, sier domprest og forfatter Elisabeth Thorsen.

Også hun vil bruke første episode til å fortelle historien om jødenes flukt fra Egypt, kjent fra andre mosebok. De andre episodene vil bestå av avsnitt fra Matteusevangeliet i Det nye testamentet.

Thorsen valgte å starte med den jødiske påskefortellingen fordi det er en tekst hun mener det er helt sikkert Jesus og disiplene hans også kjente godt.

– Det er bakgrunnen for den påsken de dro opp til Jerusalem for å feire, og som handler om frigjøringen av fangenskapet i Egypt som jødene feiret at de hadde opplevd, forteller Thorsen

Jødene feiret nemlig denne høytiden med et påskemåltid og en fest til minne om det som hadde skjedd den gangen mens jødefolket var i fangenskap i Egypt.

Skal berike de sterke tekstene

I slutten av hver episode settes stemningen med orgelmusikk fra domkantor og organist Kåre Nordstoga.

– Det er alltid en utfordring å finne riktig musikk til riktig tekst, sier Nordstoga.

Det å ramme inn disse sterke tekstene med instrumentalmusikk mener Nordstoga gir en fin mulighet til å skape rom for teksten.

– Instrumentalmusikken har jo den fordelen at den ikke er konkret, den er på en måte et rom for at tankene kan leve sitt eget liv og at man blir mottakelig for tekstene som kommer.

Orgelstykkene som skal avslutte hver episode i påskeplottet har Nordstoga valgt ut med tanke på at de skal passe inn og i beste fall berike tekstene, sier han. Alle stykkene er spilt inn i Oslo domkirke.

Hver episode av påskeplottet, og Nordbys mytefortelling vil hver dag i påsken være tilgjengelig her.