Annonse
Christian Houge mottok sist helg Fotografiprisen, og betegnes som «en fotograf som i spesiell grad har utmerket seg ved sin faglige dyktighet, vist stor skaperevne og som har skapt bilder som høyner fotografiets anseelse i vårt kulturliv i både inn- og utland». Foto: Erik Fuglseth
Christian Houge vant Fotografiprisen

– Han tar i bruk sterke virkemidler for å finne svar

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Først samlet Christian Houge utstoppede dyr. Så brant han dem – mens han tok bilder. Sist helg vant han Fotografiprisen, blant annet fordi han «strekket begrepet fotograf mot kunstner og kreatør, samtidig som kunstnerskapet kan sees på som dokumentasjon».

Prisen deles ut på 32. året, og er gjerne kalt fotografenes Bragepris. At prisen i år går til Christian Houge, signaliserer ifølge juryens uttalelse hvilken viktig rolle fotografiet har for å synliggjøre de store miljøutfordringene vi står overfor.

«Kudu» av fotografen Christian Houge inngikk som del av utstillingen «Residence of Impermanence», der han tok bilder da han brant de utstoppede dyrene han hadde samlet gjennom flere år. Foto: Christian Houge

– Årets prisvinner har arbeidet med denne bevisstgjøringen gjennom hele sitt over 20 år lange kunstnerskap. Han har også vist at man kan skape vakker og urovekkende kunst, gjennom å påpeke årsak og sammenheng i en menneskeskapt miljøkrise, sier Erik Fuglseth i Norske Fotografers Fond, som var formann for en jury som også besto av Agnete Brun og Arild Sønstrød.

«Christian Houge har gjennom hele sitt kunstnerskap arbeidet med å utforske relasjonen, og konflikten, mellom natur og kultur. Gjennom sine konseptuelle visjoner våger han å stille viktige spørsmål, og han tar i bruk sterke virkemidler for å finne svar», heter det videre fra juryen.

Nominert til flere priser

Christian Houge mottok Fotografiprisen sist helg under festivalen Oslo Negativ på Det Gamle Biblioteket, gamle Deichmanske, i Oslo. I en uttalelse sier den anerkjente fotografen:

– Å utforske menneskets tilstand og vår relasjon til natur har gått som en sterk, rød tråd gjennom de siste to tiårene i mitt arbeid som kunstner og fotograf.

«Death of a Mountain» av fotografen Christian Houge. Foto: Christian Houge

Selv trekker Houge frem fotoserier som «Barentsburg», «Arctic Technology and the Global Seedvault», «Shadow Within», «Darkness Burns Bright» og «In; Human; Nature». Samtidig er han aktuell med serien «Death of a Mountain», som er nominert til den prestisjetunge fotoprisen for bærekraft, Leica Oscar Barnack Award, for 2021, samt serien med de brennende, utstoppede dyrene – kalt «Residence of Impermanence».

Sistnevnte stilles for tiden ut på UCR Arts: California Museum of Photography i Los Angeles, der den inngår i en utstillingen viet de enorme ødeleggelsene fra skogbranner. Serien er også nominert til årets Prix Pictet for fotografi og miljø.

«Lion in Flames» av fotografen Christian Houge. Foto: Christian Houge

«Kunst handler om å berøre og vekke følelser hos betrakteren. «Residence of Impermanence» gjør akkurat det ved å invitere deg inn, og ikke slippe deg ut, før du har vært gjennom et stort Spekter av følelser. Houge har i en årrekke samlet utstoppede dyr, med det formål å bruke dem i dette kunstprosjektet. Ved å uttrykke seg gjennom fotografi, film og installasjoner, åpner han for dialog – og en estetisk opplevelse. Gjennom ulike brenneprosesser gir Houge nytt liv til dyrene før de slippes fri. Som betrakter blir du ikke bare invitert inn i et møte med kunstnerens relasjon til dyrene, men til en speiling og et møte med deg selv», skriver juryen.

Fotografiprisen ble innstiftet i 19889 og deles ut av Norske Fagfotografers Fond (NFF).

Annonse
Annonse
Annonse