Annonse
Illustrasjonsbilde: konsert. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Kafé Hærverk

Frykter de må stenge dørene

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Da Kafé Hærverk skulle søke støtte gjennom stimuleringsordningen for konsertene de skal ha utover høsten, fikk de bare delvis innvilget søknaden. Dette gjør at de frykter de må stenge dørene. Det skriver Klassekampen i dag.

– Jeg har alltid vært veldig fornøyd med de andre støtteordningene fra Kulturrådet. Det er bare koronaordningene vi har hatt problemer med, sier Vegard Heskestad, daglig leder, til avisa.

Kafé Hærverk hadde søkt om rundt 2,6 millioner kroner og fikk cirka halvparen innvilget. Resten fikk de avslag på.

Da Heskestad mottok vedtaket i midten av juli, brukte han lang tid på å forstå hva årsaken var. Han mener Kulturrådet kunne gjort det enklere for søkerne hvis de hadde brukt et mindre byråkratisk språk. Etter hvert fant de ut at årsaken var at Hærverk ikke hadde levert inn billettprisene til 35 konserter som skulle gjennomføres i sommer og høst.

Så fort han skjønte at han hadde glemt noe, ringte han Kulturrådets brukerstøtte. Da fikk han beskjed om å sende det som manglet i en e-post, og så skulle den bli videresendt til saksbehandleren. Dette fikk Heskestad også bekreftet på e-post, og han antok jeg at e-posten ble godkjent som dokumentasjon, sier han.

Det kan det se ut som at den ikke ble. Heskestad klagde på vedtaket for fire uker siden.

Da han forrige fredag etterspurte svar på klagen, fikk han beskjed om at saksbehandlingstida for klager kan være på opptil 12 uker. Noen ganger kan det ta enda lengre tid, hvis det er en stor sak, opplyser Kulturrådet i e-posten.

Det er særlig Kulturrådets saksbehandlingstid Heskestad reagerer på.

– Jeg er redd vi må stenge hvis vi ikke får svar på dette snart, sier han til Klassekampen.

– Tyder på manglende tillit til sektoren

Rhiannon Edwards, leder for Virke kultur og opplevelser, forteller avisa at dette har vært en stor utfordring også for medlemmene deres. Hun mener ordningen virker mot sin hensikt når man ikke får midlene før etter at arrangementet finner sted. Når behandlingstiden på klager er så lang i tillegg, må arrangøren velge om de skal arrangere før de har fått svar. Da tar man en stor risiko, sier hun.

Hovedproblemet er, ifølge Edwards, at koronaordningene er unødvendig kompliserte. Hun tror en enklere søknadsprosess ville avlastet både saksbehandlere og kulturaktører.

– Vi setter også spørsmålstegn ved hvorfor det bare er kulturfeltet som er nødt til å ha en så omfattende kontroll. Det tyder på manglende tillit til sektoren, sier Edwards.

I en e-post til Klassekampen svarer Martine Engebretsen Li, kommunikasjonsrådgiver i Kulturrådet, at Kafé Hærverk ikke hadde levert inn all dokumentasjon som er påkrevd innen fristen.

Li svarer imidlertid ikke på spørsmål om de har sett bort fra e-posten Heskestad sendte etter at han hadde levert søknaden.

Annonse
Annonse
Annonse