Annonse
ILLUSTRASJONSBILDE: Flere kunstnere blir truet enn før. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Fritt Ords nye ytringsfrihetsrapport

Flere kunstnere truet – Sløseriombudmannen får noe av skylden

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

I en spørreundersøkelse oppgir kunstnere at de får flere trusler og hatefulle meldinger enn før.

Flere kunstnere gir et økt konfliktnivå på sosiale medier skylden, og nevner Facebook-siden Sløseriombudsmannen, som trekker frem eksempler på det de mener er sløsing med skattepenger, som en av syndebukkene.

Are Søberg, som står bak siden, mener kritikken bommer og at det er feil å trekke frem ham som medvirkende årsak til at kunstnere opplever sitt ytringsrom innskrenket.

En av kunstnerne Sløseriombudsmannen har skrevet om på Facebook-siden, er dansekunstner og koreograf Mia Habib. De har vist korte klipp fra forestillingene hennes flere ganger og pekt på at Habib får mange millioner i statsstøtte fordelt over flere år.

Innleggene førte til at nettstedet Resett plukket opp saken og skrev en artikkel om Habib, hvor kommenterfeltet ble fylt med rasistiske kommentarer.

Slik Habib ser det, er Sløseriombudsmannens retorikk egnet til å fyre opp mer ytterliggående stemmer på høyresiden. Hun mener han må ta sin del av ansvaret for at innleggene fører til den typen opplevelser som hun hadde.

Søberg mener derimot at han ikke har ansvar for hvordan innleggene hans blir brukt andre steder, og i alle fall ikke at det er naturlig å blande seg inn i hva som skjer i andres kommentarfelt. Selv har han ikke sett noen trusler i sine kommentarfelt.

Søberg poengterer derimot at også han mottar hets fra kunstnere.

Professor Tore Slaatta ved OsloMet står bak Fritt Ords ytringsfrihetsrapport og har også registrert det Søberg kaller hets mot seg selv fra kunstnerne. Slaatta er klar på at Sløseriombudsmannens innlegg er innenfor lovens grenser, og hans rett til å ytre seg må også beskyttes.

Samtidig er han enig med Habib i at Søberg bærer et ansvar, selv om det ikke er han som truer og hetser, og mener det har en sammenheng med at omtalene hans er reduserende og respektløse overfor både kunstverk og kunstnere.

Annonse
Annonse
Annonse