Annonse
Festivalene vet fortsatt ikke om de får gi publikum musikkopplevelser denne sommeren. Foto: Terje Pedersen / NTB

Festivalene venter fortsatt på svar

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Festivalene jobber med smitteverntiltak, men vet ikke om de kan brukes. Regjeringen vil ikke diskutere om publikumskohorter og hurtigtester kan redde festivalsommeren enda.

Daglig leder i medlemsorganisasjonen Norske konsertarrangører, Tone Østerdal sier til Klassekampen at det foreløpig er vanskelig å tro at det er mulig å samle titusentalls mennesker i en park til sommeren.

Mange festivaler er allerede godt i gang med planleggingen og har fylt plakatene sine med store artistnavn, men går en usikker festivalsommer i møte.

Før jul ba Norske konsertarrangører og to andre organisasjoner om et møte med Kulturdepartementet for å snakke om festivalsesongen.

Østerdal sier de trenger en plan for gjenåpning, og at det må settes noen parametre for hva som skal til for å avholde større publikumsarrangementer. Hun mener regjeringen er fryktelig bakpå.

I dag kan det maksimalt være 200 personer på offentlige arrangementer. Veien derfra er lang for festivaler som Øya og Stavern, som kan samle henholdsvis 17.000 og 25.000 personer per dag.

Tone Østerdal sier at både helsemyndigheter og regjering foreløpig er lite villige til å diskutere bransjens forslag til løsninger.

– Jeg forstår at det fortsatt er en akutt krisehåndteringsfase når smittetallene blusser opp, men jeg hadde forventet at noen kunne være med og diskutere hvordan vi skal komme oss tilbake, særlig når tiltakene rammer enkeltbransjer hardere enn andre. Toget går fort nå, og det er ikke lenge til de store festivalene må ta en endelig beslutning.

I tillegg er det sju festivaler som venter på svar fra Kulturrådet på om de får kompensasjon for fjorårets avlysninger.

Stavernfestivalen, Tons of Rock og Palmesus er blant dem som har sendt inn søknader med store støttebeløp, som Kulturrådet har sagt at de må gå grundigere gjennom.

Stavernfestivalen har derfor ennå ikke booket noen artister, i motsetning til en rekke av de store festivalene.

Kulturminister Abid Q. Raja (H) sier til Klassekampen at de selvsagt skal diskutere gjenåpning av kulturlivet, men at han nå er opptatt av å sikre liv og helse og samtidig holde sektoren flytende. Han vil ikke kommentere festivalens forslag til smitteverntiltak.

 

Annonse
Annonse
Annonse