Konsert under pandemien: Publikum sittende ved langbord med en meters avstand på en konsert med Jaga Jazzist på Rockefeller i Oslo.
Foto

Heiko Junge / NTB

Hardt rammet av pandemien – får likevel ikke støtte

Publisert: 22. desember 2021 kl 10.31
Oppdatert: 22. desember 2021 kl 10.40

Kulturhus rundt omkring i landet er hardt rammet av smitteverntiltakene. Likevel får de ikke koronastøtte eller hjelp fra kommunen.

Tom Erik Anfinsen, sjef ved Festiviteten Konserthus i Haugesund, forteller Klassekampen at de er nødt til å ta fra egne oppsparte midler for å dekke de tapte inntektene. Av 130 kulturhus som er organisert i interesseorganisasjonen Norske kulturhus, er det om lag 40 hus som er i samme situasjon som Festiviteten.

De får ikke støtte fra Kulturdepartementet gjennom kompensasjonsordningen fordi pengene skal gå til arrangører som hovedsakelig driver med kultur. Myndighetene mener at ettersom kulturhusene er underlagt kommunene, trenger de ikke ekstra koronastøtte. Men få av dem får ekstra støtte fra kommunen.

Festiviteten har ikke fått noe under pandemien. Det handler ikke nødvendigvis om vond vilje fra kommunen, sier Anfinsen, men snarere om hvordan dagens system er «rigget»

Departementet avgjorde i forrige uke at kommunene skulle få 2,25 milliarder kroner i koronakompensasjon for andre halvår i 2021.

Haugesund fikk nesten elleve millioner gjennom tildelingen. Likevel er det svært usikkert om en eneste krone fra denne potten drypper på Festiviteten, for konserthuset må konkurrere med blant annet skole og helse for å få en bit av kaka.

– Det er alltid kultur- og serveringsbransjen som blir rammet. Når myndighetene stenger oss ned, må de også sørge for at vi får støtte, sier Anfinsen til Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen

Ole Gustav Narud (Sp), statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, skriver i en e-post til Klassekampen at midlene de gir til kommunene, er «opp til kommunene å fordele på de ulike virksomhetene».

Ledige stillinger – kulturjobb