Annonse
Braganza AB har en eierandel på 93 prosent i Dyreparken i Kristiansand. De tok ut ti millioner i utbytte for å redde andre selskaper i konsernet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Dyreparken fikk 12 millioner i krisestøtte – tok ut 10 millioner i utbytte for å redde andre selskaper i konsernet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

For tapt omsetning i vårmånedene fikk dyreparken i Kristiansand 11,8 millioner kroner i statsstøtte. Samtidig tok eierne ut det største utbyttet som noen gang er tatt ut fra selskapet – ti millioner kroner. Det framgår av årsregnskapet til Dyreparken Utvikling AS. Den største eieren er det svenske investeringsselskapet Braganza AB, eid av den norske forretningsmannen Per G. Braathen, som har en eierandel på 93 prosent, skriver Klassekampen.

Beslutningen om å ta ut utbytte ble formelt tatt 26. mars i fjor, da årsregnskapet til Dyreparken Utviklingen AS ble fastsatt. Da hadde allerede Norge stengt ned og nedstengingen rammet dyreparken hardt. I april i fjor var 150 ansatte i Dyreparken permittert.

Braganza forklarer selv utbyttet med at de hadde behov for å gi pengene som lån til sine andre virksomheter.

– Vi har prøvd å bruke likviditeten vår så klokt som mulig for at virksomhetene våre skulle klare seg, sier Braganzas Gunnar Grosvold, som er styreleder i Dyreparken.

Kompensasjonsordningen for næringslivet er ment å hjelpe koronarammede bedrifter med betaling av «uunngåelige, faste kostnader», som husleie, lys, forsikring og administrative tjenester. Da ordningen ble vedtatt i andre halvdel av april, ønsket en samlet venstreside at selskapene som fikk støtte, skulle møtes med utbyttebegrensninger. Regjeringen og Fremskrittspartiet stemte mot disse begrensningene.

Resultatet var at ordningen ble vedtatt med en oppfordring om å utvise moderasjon i utbetaling av utbytte.

Gunnar Grosvold forklarer at det for Braganzas del handlet om å redde de andre delene av selskapet. Braganza eier blant annet et flyselskap og to reisebyråer, Ticket Feriereiser AS og Escape Travel, som også er hardt rammet av pandemien.

Annonse
Annonse
Annonse