Terje Nordby 5. desember

Columbus erobrer Julehavna

Publisert: 5. desember 2021 kl 08.00
Oppdatert: 6. desember 2021 kl 15.10

Hispaniola er den nest største øya i Antillene, og er i dag delt mellom Haiti og den Dominikanske Republikk. Columbus kom hit den 5.desember i 1492, og julaften samme år seilte han rundt øya, da ett av hans skip, «Santa Maria», grunnstøtte. Han hadde hørt at øya var rik på gull, og beordret mannskapet til å bruke skipsvraket som råmateriale til å bygge et tårn og en festning som base for å skaffe til veie rikdommene. Han mente det ville være lett, siden de innfødte både var «nakne, våpenløse og feige». Stedet, på nordsiden av Haiti, kalte han Puerto de la Navidad – Julehavna. Dette ble dermed den første spanske kolonien. Kolonien oppløste seg imidlertid i indre stridigheter og atskillige andre problemer, og da han ankom på nytt året etter, var la Navidad brent ned til grunnen, ingenting av verdi var å finne, bare «likene av åtte kristne menn».

Columbus ble født i Genova omtrent da tyrkerne tok Konstantinopel og endte det bysantinske riket. Disse begivenhetene fikk konsekvenser. Kjøpmennene trengte nye markeder og råvarer. Portugisiske sjøfarere seilte langs Afrika på jakt etter gull og krydder. Fantes det en omvei til India utenom muslimene? Verden var uoppdaget. Columbus dro til sjøs, studerte navigasjon, vindretninger og strømmer og drømte om den store ekspedisjonen som kunne gjøre ham rik og berømt. 25 år gammel flyttet han til Lisboa. Han lærte karttegneryrket, leste historie, geografi og klassisk litteratur, stirret utover havet og fikk ideen å seile vestover for å finne bakveien til India. At det skulle være et ukjent kontinent mellom Asia og Europa, sto det ingenting om i Bibelen.

Columbus fikk audiens hos kongen av Portugal, la frem planene, smurte på med gull og sølv og henviste til riket Marco Polo hadde hørt om, men aldri fant: Cipango, en omskriving av Japan, en sagnomsust øy i øst med palasstak av gull. En samtidig kronikør refererer Colubus’ besøk slik:

«Kongen forsto at denne Colon var en arrogant skravlebøtte da han presenterte sine forslag, og at han baserte seg mest på fantasi og innbilning da han snakket om øya Cipango».

Avslag. Kongen var nøktern, trodde ikke på sagn-øyer. Columbus dro da til Spania, der han til slutt vant frem med sine planer.

I grålysningen en augustdag 1492 får Columbus nattverd, og blir rodd ut til «Santa Maria». Klokken seks gir han ordre om å lette anker. Og endelig er han på vei, vestover, uten å ane at han om tre måneder, ved juletider, på en ukjent øy han selv gir navnet Hispaniola, skal opprette Europas aller første og aller mest mislykkede koloni.

Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – kulturjobb