Annonse
DYRT: Bare veien ned til minnesmerket på Utøyakaia vil koste 400 millioner kroner. Billigere alternativer ble aldri utgreid. Foto: Heiko Junge / NTB

Bare veien ned til minnesmerket ved Utøya vil koste 400 millioner kroner

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Debatten rundt minnesmerket etter 22. juli har rast i flere år. Etter at regjeringen i 2017 bestemte at det skulle ligge på Utøyakaia saksøkte flere av naboene staten og AUF. Denne saken tapte de nylig.

Noe av det naboene stilte seg kritisk til var prislappen. Ny innkjøring, parkering og kai til Utøyakaia vil koste opp mot 400 millioner kroner. Det er før selve minnemonumentet kommer på plass.

NRK melder at det var billigere alternativer på bordet. Deriblant området Utsikten som ligger i åssiden over Utøyakaia, ikke langt fra E16.

Kunstner Thomas Klevjer undrer seg over at ikke alle faktorer har kommet på bordet. I 2016 presenterte han selv en egen skisse til minnesmerket på Utsikten. Han tror det kunne ha hindrer konfliktene som dagens minnesmerke har skapt.

Men Utsikten ble aldri diskutert. Kommunaldepartementet bestemte seg for at Utøyakaia var det beste stedet, og at Utsikten uansett ville bli dyrere og vanskeligere å få til.

Anders Hagerup, seksjonssjef for Statens Vegvesen sier derimot noe annet.

– Det ville ha kommet på 80–100 millioner for et fullverdig to-plankryss på en firefelts motorveg med 110 km timen, sier han.

Kommunalminister Nikolai Astrup sier at de har vurdert pengebruken, og at det ikke er aktuelt å gå tilbake til tegnebrettet nå. Fokuser ligger på å få etablert minnesmerket innen 10-årsmarkeringa, legger han til.

Han vil heller ikke ta det for god fisk at å ha etablert minnesmerket på Utsikten ville vært billigere.

– Vi vet rett og slett ikke nok om akkurat hva det ville ha kostet. Det er også tilleggsdimensjonen med planarbeidet for ny E16 som har gjort at dette ikke har vært et aktuelt alternativ.

Vegvesenet ser derimot annerledes på det:

– Det er jo ikke bygd enda, så ting lar seg omregulere, sier Hagerup.

Han forteller at det et praktisk mulig å kombinere en ny motorvei med avkjørsel til minnestedet, men siden planene for ny E16 er lagt, kan det føre til forsinkelser å tegne inn dette nå.

Annonse
Annonse
Annonse