Annonse
Streikevakter ved Nationaltheatret i september. Foto: Terje Pedersen / NTB
Kulturstreiken

– Arbeidsgiverne har sagt at de har noe å komme med

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Onsdag møtes partene i kulturstreiken til tvungen mekling hos Riksmekleren. Arbeidsgiverforeningen Spekter opplyser at de stiller med nye tilbud.

– Det er ekstremt viktig at vi finner en løsning. Vi er villig til å gå ut av våre posisjoner og har med nye tilbud i dag, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter til FriFagbevegelse.

Det har ikke vært kontakt mellom Spekter og LO etter siste mekling 30. september. Riksmekleren kalte inn partene til mekling, og møtet pågår onsdag ettermiddag.

Blir de ikke enige, trappes streiken opp fra 25. oktober med ytterligere 209 kulturansatte. Mandag kan hele 1.100 ansatte være i streik.

Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat, er spent på tilbudet fra Spekter.

– Arbeidsgiverne har sagt at de har noe å komme med. Vi får se hva det er. Spekter har ikke rørt seg noe særlig tidligere. Når de sier at de har tenkt å bevege seg betydelig, er jeg spent på hva det betyr, sier hun.

Streiken dreier seg om uenighet om pensjonsordninger.

I 2016 ble fagforeningene ved kulturinstitusjonene enige med arbeidsgiverne om å midlertidig gå fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Fagforeningene ønsker nå en hybridpensjon, mens Spekter vil beholde dagens ordning.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland tror på en løsning.

– Jeg håper det kan skje i dag. Og skjer det ikke i dag, skjer det på et senere tidspunkt. Det er helt opp til partene.

Annonse
Annonse
Annonse