Annonse
Amedias aviser har kuttet i kulturjournalistikken de siste fem årene. Foto: Vidar Ruud / NTB

Antallet kultursaker i Amedias aviser er blitt nær halvert på fem år

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Etter at de for fem år siden gjennomført en undersøkelse som viste at den tradisjonelle kulturjournalistikken slet med overgangen fra papir til nett, har antallet kultursaker i Amedias aviser blitt nært halvert på fem år. Det viser Klassekampens telling.

Avisa har nemlig gjennomført en opptelling av samtlige kultursaker i fem utvalgte Amedia-aviser fra den siste uka i januar 2020, altså før pandemien kom til Norge, og fra samme uke fem år tidligere.

Resultatet viser en klar utvikling i retning av færre saker om kultur, enten det er nyheter, intervjuer eller anmeldelser. Størst var nedgangen i Moss Avis og i Nordlys i Tromsø, mens Helgelendingen i Mosjøen var den eneste av de fem avisene med en klar økning i antall kultursaker.

Eivor Jerpåsen, redaksjonell utviklingssjef i Amedia, mener derimot Klassekampens undersøkelse ikke gir et riktig bilde.

Konsernets egne tall fra samme januar-uke i 2020 viser at kategorien «kultur og underholdning» ligger på tredjeplass i antall saker, bare forbigått av stoffområdene økonomi/næringsliv og sport, men at lesertallene for kultursaker er nesten helt på bunn, med 1175 lesere i snitt per artikkel.

Tallene Amedia henter ut, er ifølge Jerpåsen «basert på automatisert maskinlæring, med 80–90% treffsikkerhet».

Annonse
Annonse
Annonse