Annonse
Ved Den Nationale Scene i Bergen tas 28 organiserte ut i streik i første omgang. Godt over halvparten av de streikende i første uttak jobber ved institusjoner i byen. I Bergen Filharmoniske Orkester tas 92 personer ut i streik. Foto: Marit Hommedal / NTB

220 ansatte i kultursektoren ut i streik

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Meklingsfristen var ved midnatt natt til fredag, og partene meldte om bruddet rett etter klokka 2.

Ved disse institusjonene tas organiserte ut i streik (antall i parentes): Den Nationale Scene (28), Den Norske Opera & Ballett (54), Det Norske Teatret (25), Nationaltheatret (2), Rogaland Teater (19) og Bergen Filharmoniske Orkester (92).

Strid om pensjon

Striden står om pensjonsordningene.

– Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder.

– Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett fram til å møte publikum igjen. Ikke minst hadde våre medlemmer sett fram til å ha publikum i salen. Når arbeidsgiverne springer fra løftene sine og kaster folk inn i streik, er det under enhver kritikk, supplerer nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Arbeidstakersiden ønsker en hybridpensjon og mener dette er en «gylden middelvei» som viderefører viktige kvaliteter i pensjonsordningen de gikk bort fra i 2016.

– Uforståelig

Motparten Spekter beklager på det sterkeste at kulturtilbudet til publikum nå rammes, etter halvannet år med strenge restriksjoner, publikumsbegrensninger, avlysninger og nedstenging.

– Det er uforståelig at LO velger å streike i teatre, orkestre og operaene for å bytte ut Norges beste innskuddspensjonsordning med en ordning som kulturinstitusjonene mener vil være dårligere for de ansatte og frilansere. LOs krav vil i tillegg svekke den økonomiske forutsigbarheten til kulturinstitusjonene, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Spekter opplyser at spørsmål om konsekvenser for driften må besvares av de enkelte virksomhetene.

Det er varslet en opptrapping av streiken med ytterligere 215 medlemmer fra 8. september, og da vil også institusjoner i Kristiansand og Trondheim bli omfattet.

Annonse
Annonse
Annonse