Obredstadløpet starter ved Grorud T-banestasjon. Andreas Hompland er klar med bunken av dikt som skal leses under løpet.

Obrestadløpet

17 km med dikt til minne om Tor Obrestad

Magne Lerø
Publisert: 7. november 2021 kl 20.28
Oppdatert: 7. november 2021 kl 22.03

Obrestadløpet, et såkalt lyrisk, løpende seminar, ble avviklet for 13. gang søndag.

Løpet ble etablert som en gave til forfatteren Tor Obrestad på hans 70 års dag etter initiativ fra Dagbladets tidligere kulturredaktør Andreas Hompland og forfatter og lyriker Jan Jakob Tønseth som døde for tre år siden.

Obrestad kvitterte for gaven med å si at det største en poet kan oppleve, er å få et løp oppkalt etter seg.

Løpet avvikles hvert år på Allehelgenssøndag klokken 11. 

Innlagt diktpause

Løpet er på 17 kilometer. Det er lagt inn pause omtrent hver halvannen km der de løpende bidrar med lesing av passende dikt, de fleste av Obrestad, utvalgt av Hompland.

Løpet starter ved Grorud stasjon på T-banen, går innover i Lillomarka til Årvoll, over Tonsenhagen til Sinsenkrysset, nedover Hans Nielsens Hauges gate til Ullevål sykehus, deretter til Majorstua og en ender opp ved Livshjulet i Vigelandsparken.

Saken fortsetter under annonsen

Det er den samme ruten som Tor Jonsen (Obrestads nøkkelromanhovedperson) i romanen «Vi skal kle fjellet med menneske og våpen», løp til og fra jobb. Han bodde på Grorud, og løp til og fra Majorstua til jobben på Vel Vask. Dette var i den tiden skikkelige sosialister sjølproletariserte seg.

«Unyttig egenaktivitet»

Obrestad bodde selv en periode på Grorud og løp hver dag til vaskeriet Vel Vask. Denne formen for sjølvproletarisering ble en sprek av. Obrestad var en god maratonløper i en tid der det var vanlig å mene at revolusjonære ikke burde beskjeftige seg med den slags unyttig egenaktivitet. Han ble norgesmester i maraton i klassen 40-45 år med en tid godt under tre timer.

Tor Obrestad har utgitt 20 diktsamlinger og romaner, har gjendiktet 12 diktsamlinger, skuespill og romaner og skrevet 9 sakprosabøker, blant annet biografier om Arne Garborg, Hulda Garborg og Einar Førde. Han har fått fem ulike priser for sitt forfatterskap.

Obrestad døde i fjor, 83 år gammel.

Foto: Anne Weider Aasen