Tirsdag kveld kom Folkehelseinstituttet (FHI) med råd om at alle arrangementer med over 500 deltakere avlyses. Kort tid etterpå ble kveldsforestillingene i både Operaen, Nationaltheatret og Det Norske Teatret avlyst.

Foto

Cornelius Poppe / NTB scanpix

Drøssevis av avlysninger etter smitteråd

Virke frykter konkursras

Publisert: 11. mars 2020 kl 07.32
Oppdatert: 11. mars 2020 kl 07.34

Dersom ikke en kompensasjonsordning for avlysninger av arrangementer kommer på plass, frykter Virke et ras av konkurser i bransjen.

– Hvis vi ønsker å fortsette å ha en konsert- og arrangementsbransje, må vi ha strakstiltak nå, sier leder Rhiannon Hovden Edwards i Virke kultur og opplevelser.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefalte tirsdag kveld å avlyse eller utsette alle arrangementer med over 500 deltakere. Hensikten er å hindre spredning av koronaviruset.

Det er til nå bekreftet 277 koronasmittede i Norge. Sykehusene har opplyst at totalt sju personer er innlagt på forskjellige sykehus rundt om i landet.

Drøssevis med avlysninger

Kort tid etter FHI kom med sitt råd, avlyste Den Norske Opera & Ballett tirsdagens planlagte forestilling «Mesteraften x 12», kun en halvtime før den skulle begynne klokka 19.

Også Nationaltheatret og Det Norske Teatret avlyste sine planlagte forestillinger. Like etterpå kom nyheten om at årets Birkebeinerrenn avlyses, skrev NRK.

Journalistkonferansen SKUP skulle egentlig avholdes i Tønsberg i slutten av måneden, men den er nå avlyst. Høyre har utsatt sitt landsmøte, som også skulle gå av stabelen i slutten av måneden.

Den kommende fotballkampen mellom Norge og Serbia 26. mars blir spilt for tomme tribuner.

– Kritisk

Tidligere denne uken ble Bryan Adams' norgeskonserter i Stavanger og Oslo avlyst på grunn av koronafrykt.

Det skal etter planen holdes en rekke andre store utsolgte konserter i Oslo de neste ukene, blant annet Vazelina Bilopphøggers avskjedskonserter i Oslo Spektrum.

Virke betegner situasjonen som «kritisk» og mener myndighetene må ta situasjonen på alvor.

– Konsekvensene er alvorlige ikke bare for arrangørene, og underleverandører som lyd- og lysvirksomhetene, men også hele inntektsgrunnlaget til Artist-Norge forsvinner, sier Edwards.

– Viktig å følge råd

Kulturminister Abid Raja (V) påpeker viktigheten av at både arrangører og publikum følger helsemyndighetenes råd.

– Det å bidra til å hindre smitte av koronavirus er et felles, solidarisk ansvar, spesielt med tanke på den delen av befolkningen som er spesielt utsatt for slik smitte, opplyser Raja til NTB.

Han sier videre at Kulturdepartementet har løpende dialog med kulturfeltet. Tirsdag hadde departementet orienteringsmøte med Virke og Spekter.

– Kulturlivet opplever situasjonen som svært krevende. Våre tilskuddsmottakere og mange private, kommersielle aktører rammes hardt når arrangementer må avlyses, sier kulturministeren.