Kulturbransjen

Rettssaken mot Drevdal har gikk i Oslo tingrett mellom 21. januar og 23. mars. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

– Tvilen har kommet de fornærmede til gode

Gaute Drevdal, som fredag ble dømt til 13 års fengsel for flere voldtekter, mener at #metoo påvirket de første anklagene mot ham.

Publisert Sist oppdatert

– Vi hører jo stadig at tvilen skal komme tiltalte til gode, og at ting skal være bevist ut over enhver rimelig tvil. I dette tilfellet har tvilen kommet de fornærmede til gode. Selv om sannsynlighetsovervekten i hver sak taler mot at det har skjedd noe kriminelt, velger retten å gå motsatt vei på grunn av antallet anklager. Men antallet er det politiet selv som har skapt. Det er ikke separate eller uavhengige anklager, sier Gaute Drevdal til NRK.

Fredag ble Drevdal, som blant annet har vært redaktør for magasinet Natt&Dag, og som av mange medier til nå har blitt omtalt som «kulturprofilen», dømt til 13 år og seks måneders fengsel for ni voldtekter og ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år.

Drevdal har hele tiden nektet straffskyld for det han nå er dømt for, og har anket dommen.

Overgrepene skal ifølge tiltalen ha skjedd mellom 2005 og 2014, blant annet i hans leilighet i Oslo, på forskjellige hoteller eller Hovefestivalen der han i en periode var pressesjef.

De første anmeldelsene kom i 2015.

– Tanker fra #metoo, eller #jegharopplevd, som det het i Norge i 2015, gjennomsyrer de første anklagene som kom mot meg. Om det har påvirket utfallet, vet bare dommerne, sier Drevdal.

Koordinerende bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb avviser påstandene.

– Dette får stå for hans regning. Som bistandsadvokat skal jeg ikke uttale meg om skyldspørsmålet. Det jeg imidlertid kan fremheve er at dommen er grundig, og ivaretar rettssikkerhetsprinsippene i norsk rett. Dette handler ikke om #metoo, men seksuelle overgrep, sier Brodtkorb til NRK.

Powered by Labrador CMS