Annonse
Skjermdump fra nettstedet Subjekt.no

Subjekt-gründer tok ut millionlønn for å dekke forbrukslån

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Det melder Medier24 som den siste tiden har tatt et dykk ned i flere medieselskapers årsregnskap.

Årsregnskapet til utgiverselskapet Perfektum Partistipp for 2019 viser at gründer, eier, styreleder, daglig leder og sjefredaktør Danby Choi i kulturmagasinet Subjekt, tok ut nærmere en million kroner i lønn. I samme periode skal han ha betalt daværende musikkredaktør Ida Madsen Hestman 10.000 kroner i måneden for en 60 prosent stilling, og mange frilansere skal ha fått svært lave honorarer. I april 2019 fikk frilansere 500 kroner per oppdrag.

Hestman var ansatt i Subjekt fra september 2018 til mars 2019. Hun ble sagt opp med sluttpakke etter omtrent et halvt år med begrunnelsen at de økonomiske kårene var trange.

Tok opp forbrukslån

Til Medier24 sier Choi at lønnen for 2019 er såpass høy fordi han så seg nødt til å dekke et privat forbrukslån på 300.000 kroner som han tok opp i 2017 for å redde selskapet.

– Å la gründeren sitte igjen med et privat forbrukslån på 300.000 kroner, ville mildt sagt vært uansvarlig av selskapet å ikke nedbetale raskest mulig, skriver Choi i en e-post til Medier24.

Etter å ha betalt skatt og renter skal han ha sittet igjen med en lønn på rundt en halv million.

NJ er kritiske

Leder i Norsk Journalistlag (NJ) Lisbet Jære er kritisk til praksisen og den lave honoreringen av frilansere. Honorarene skal ha ligget på 500 kroner per oppdrag i april 2019, mens det fra mars 2020 har steget til 1500 kroner per oppdrag. Lønnsnivået til medarbeiderne skal også være langt bedre enn i fjor, opplyser Choi.

NJ sine frilanssatser ligger på 6.200 kroner for nyhets- og kultursaker som har anslått arbeidstid én dag, men Jære vedgår at dette sjelden etterfølges i praksis.

Bedre tider for Subjekt

Choi forklarer at fjoråret vitner om helt andre tider for Subjekt, og at selskapet ikke hadde råd til å betale sine medarbeidere høyere lønn. Han avviser overfor Medier24 at han tar selvkritikk for de lave lønnsutbetalingene, men legger til at han «helt klart skulle ønske at alle fikk bedre betalt».

Årsregnskapet fra Perfektum Partisipp viser at utgiverselskapet satt igjen med et overskudd på 5800 kroner etter å ha omsatt for 3,4 millioner kroner. De totale lønnsutgiftene var på 1,6 millioner kroner, inkludert arbeidsgivaravgift og pensjonskostnader.

Annonse
Annonse
Annonse