Annonse
Dagfinn Nordbø savner stipendmidler i norsk humorbransje, og mener blant annet Latter burde opprette et stipend for komikere. Foto: Heiko Junge/NTB

Savner stipendmidler i norsk humorbransje

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Tekstforfatter Dagfinn Nordbø mener komikere må anerkjennes som kulturarbeidere gjennom stipendmidler, skriver Dagsavisen.

Nordbø, som har over 30 års erfaring fra norsk humormiljø, skjønner ikke hvorfor humor skal være mindreverdig i forhold til andre kulturuttrykk. Han mener vi aldri har hatt en bedre humorbransje enn i dag.

Forskjellen, mener han, er at forfattere, skuespillere og billedkunstnere har sine egne organisasjoner, med avtaleverk som genererer midler til fordeling blant medlemmene. Han etterlyser det samme i komikernes verden.

– Kulturmidler er et fremmedord for norske komikere. Norske komikere genererer store penger, de skaper mange arbeidsplasser og store overskudd for eiere og produsenter. Mens komikerne selv lever fra hånd til munn. Det er med på å gjøre at det tar altfor lang tid, 10–15 år, å komme opp på et faglig høyt nivå for norske komikere, sier Nordbø.

Han savner et større engasjement for talentutvikling blant dem som tjener på norsk stand up. Og mener for eksempel Latter kunne opprettet et stipend for komikere, hvis de vil vise at de er interessert i noe annet enn sin egen profitt. Nordbø sier det er mye penger i systemene til Latter og Feelgood.

Nordbø mener norske komikere heller ikke har akseptert seg selv om kulturarbeidere, men at de absoljutt burde gjøre det.

Han mener også at Fritt Ord og Norsk Kulturråd burde gi stipendmidler til norske komikere. En slik ordning ville bety en offentlig aksept for en svært populær sjanger, sier han.

 

Annonse
Annonse
Annonse