Annonse
Jan Vincents Johannessen har skrevet en kritisk tekst til rasismen som foregår i USA. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Jan Vincents Johannessen

– Rasismen her kan ofte være verre

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

På Jan Vincents Johannessens fødselsdag, 25. mai, ble George Floyd drept av en politimann som plasserte kneet på halsens hans slik at han ikke fikk puste.

Johannessen, som blant annet har skrevet OL-sangen «Se ilden lyse» tidligere, grep umiddelbart pennen. Frustrasjonen over landet han har bodd og jobbet i, og forskrekkelsen over hvordan den afro-amerikanske befolkningen blir behandlet, måtte få kreativt utløp.

– Det som skjer i Amerika er grusomt. Jeg har hatt mange afro-amerikanske venner gjennom nesten 50 år, som har opplevd denne diskrimineringen. Det foregår serier med overgrep. Vi husker alle Rodney King som ble slått i hjel på 1990-tallet. I dag kan vi heldigvis lettere dokumentere den uretten som skjer. Det er bra at folk filmer overgrepene, og at folk blir stilt til ansvar, sier han, og legger til at han har fulgt dette problemet over tid.

Som professor på Columbia University har han også ved selvsyn observert rasismen. Historiene fra vennene hans gjorde inntrykk, og krøp under huden på ham.

– Det første demonstrantene satte fyr på var jo politistasjonene. Da var tematikken satt. Så kom de idiotiske og rasistiske uttalesene fra Donald Trump. Sangen bare rant ut av meg. Jeg tror jeg bare brukte 30 minutter på å skrive den ned, forteller han.

Kreativ til uventede tider

Det er ofte slik Jan Vincents Johannessen skriver sanger. Av og til bare dukker de opp, sier han. Han kan ligge og sove, våkne og deretter så opp og få ned teksten på papir.

– Da gjelder det å få alt ned på papir. Bare slik kan jeg få nødvendig distanse til ordene, utdyper han.

Nå håper han det blir låt av denne teksten også, slik det har blitt med klassikere på «Himmel på jord» og «Se ilden lyse», fremført av henholdsvis Trond Granlund og Sissel Kyrkjebø. Den engelske versjonen av sistnevnte, «Fire In Your Heart», hadde også med operasangeren Placido Domingo på vokal.

– Jeg har sendt teksten til en kjent norsk artist, låtskriver og sanger. Jeg kan ikke avsløre navnet hans ennå, siden vi ikke har kommet helt i mål ennå. Jeg har også sendt teksten til kjente musikervenner i andre land, som Mickey Raphael, munnspilleren til Willie Nelson, og tvillingsøsteren til den kjente gospelsangeren Andraé Crouch, forteller han.

Johannessen håper at det enten blir en country / americana-artist eller en svart gospelsanger som plukker opp teksten hans.

– Det må være en sanger med sjel, som kan formidle teksten på en troverdig måte, forklarer han.

Rasismen i Norge

Men USA er ikke det eneste landet som har problemer med rasister. Også i Norge har vi våre problemer, mener Johannessen.

– Det er rasisme i Norge også, enten det gjelder svarte, innvandrere eller jøder. De har skremmende historier å fortelle om hvordan de blir behandlet her. Har man feil navn, får man for eksempel store problemer med å få seg en jobb. Rasismen ligger latent her, og det kan være vel så farlig. Rasismen her kan ofte være verre – den du ikke kan henge noen bjeller på. Det er kroppsspråk, blikk og politiske uttalelser som sårer. Resultatet blir at man føler seg som en belastning, sier han.

Her er teksten Jan Vincents Johannessen skrev i kjøvannet av drapet på George Floyd:

This Land Is Burning

Have you ever had the feeling

That you have no place to run

That you're forced into an alley

By a loaded, deadly gun

That your dreams just need a bullet

To be hit and blown apart

That the land that you grew up in

Is a land without a heart

 

This land is burning

It has no heart

Flames of injustice

Keep us apart

This land is burning

This land is burning
 

You can't hide from this injustice

And you cannot lock your door

Don't you see the blood that's running

From your flatscreen to the floor

Why are all these people fighting

Is the future black or white

Where are all the lovely colors

On your tv screen tonight
 

This land is burning...
 

Do you smell the smoke of terror

It may be your only child

No one knows whose flesh is burning

When the night is running wild

Did you think that grave injustice

Could be kept inside your screen

That no killer in the world would turn your home into a scene

 

This land is burning...
 

Do you see the crazy faces

Of the armies of the night

Are they just a tribe of villains

Are they wrong while you are right

Don't you know that we're all brothers

There is just one human race

We must never judge each other

By the color of the face

 

This land is burning...

(Jan Vincents Johannessen)

Annonse
Annonse
Annonse