Annonse
Her opplyses et teater i Tampa, Florida i rødt tidligere i september – som del av den verdensomspennende kampanjen for å sette søkelys på den hardt rammede livebransjen. Foto: AP

Onsdag tennes et rødt varsellys på scener over hele landet

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Den norske Red Alert-kampanjen er inspirert av aksjoner som like hardt rammede bransjekolleger i utlandet har stått bak, som i Storbritannia i august. Der tente man røde lyskastere mot 300 scener og steder i rødt, blant dem det britiske nasjonalteatret. Samtidig demonstrerte også scenearbeidere i gatene.

30. september samler norske lyd-, lys- og bildefirmaer, kulturhus og bransjeorganisasjoner seg til en tilsvarende aksjon, melder Scenemagasinet.

– Vi skal trille 50 flightcaser fra Youngstorget til Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo for å vise at event- og kulturbransjen blør. Kulturhusene skal lyses opp i rødt på kvelden, fra klokken 20.00. Rødfargen skal vise den sakte døden vi går inn i, sier Thomas Dalby, som driver et lydfirma og er sentral i det norske initiativet, til nettstedet.

Demonstrasjonen onsdag – med en rekke appeller – vil livestrømmes på aksjonens Facebook-side.

Bakteppet er at Regjeringen har besluttet å avvikle kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende fra 1. november, skriver Scenemagasinet videre. Dalby mener at ordningen, som ble innført i april i år, så langt har truffet godt og sørget for at teknikere og musikere har overlevd koronakrisen – frem til nå.

– Det er derfor kritisk for bransjen at regjeringen ikke avvikler en ordning som faktisk fungerer. Meldingen fra hele kultur – og eventbransjen er klar: Regjeringen må stå løpet ut og videreføre kompensasjonsordningen frem til koronakrisen er over, heter det i pressemeldingen fra Red Alert Norge.

Det meldes videre at markeringene er en del av den internasjonale #wemakeevents- og #redalert-bevegelsen, som har spredd seg fra USA og til store deler av verden.

Annonse
Annonse
Annonse