Annonse
Gamle kulturbygninger er pensjonert og nye er innviet. Her er kulturminister Abid Raja under åpningen av Deichman i Bjørvika sist uke. Den ferske kulturministeren så neppe for seg det turbulente halvåret som lå foran ham da han tok over ministerposten i januar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Kulturplot ønsker deg en god sommer!

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Fra onsdag 1. juli til mandag 3. august tar Kulturplot sommerferie.

I den anledning har redaksjonen satt sammen en aldri så liten oppsummering av halvåret som har gått – fra koronakrise til statsbudsjett og debatter om digitalisering og gamle og nye kulturbygningers skjebne.

LES OGSÅ: De mest leste artiklene så langt i 2020

Koronakrise, y-blokka og digialisering har preget nyhetsbildet

Gamle Deichman avsluttet med stor fest før dørene ble lukket til fordel for det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Aldri har det vært lenger kø til biblioteket enn da det grønne bygget på Hammersborgplass fikk byttet ut bøker med bar.

Den siste festen på det gamle biblioteket. Foto: Ine Schwebs

Samtidig har debatten rast videre bare et steinkast unna: Striden om Y-blokka er ennå ikke over, til tross for at Statsbygg har kommet langt i rivingsarbeidet. Mange har protestert på forskjellige måter. En av dem var kunstner og rådgiver i Forskningsrådet, Marianne Johansen, som ble bortvist og truet da hun skulle male «Skrik» av Munch foran Y-blokka.

Bylarm-festivalen ble et av de siste kulturarrangementene til å gjennomføre før Norge stengtes ned. Mange engasjerte seg i debatten om at festivalen favoriserer Oslo.

Lite visste den ferske kulturministeren Abid Raja (V) om at han måtte takle feltets kanskje største krise noensinne. Foto: Espen Solli / TV 2 / NTB scanpix

Mange hadde høye krav til den nybakte kulturministeren Abid Raja da han tok over posten etter Trine Skei Grande. Savnet etter Grande var umiddelbart stort, men mye kan tyde på at Raja er i ferd med å bli en utskolert kulturminister etter å ha brynet seg på koronakrise.

Kulturlivets regionreform ble diskutert - og til slutt droppet. – Vi har lykkes med å stoppe en feilslått politikk, sa Creo-leder Hans Ole Rian i forbindelse med at regjeringen avblåste virkningene av regionreformen for kulturfeltet.

Creo-leder Hans Ole Rian var svært fornøyd da det ble klart at kulturlivets regionreform skulle skrotes. Foto: Creo - forbundet for kunst og kultur

Hedgefondforvalter og kunstmesén Nicolai Tangen tok over som oljefondsjef og utløste debatt om påspanderte millionseminarer og eliter som sørger for å pleie forbindelser til hverandre. Redaktør Magne Lerø mener likevel at Tangen kan være oljefondsjefen Norge trenger: – Vi trenger søkkrike sjefer med filantropiske idealer som kan bidra i debatten om hvordan vi utvikler samfunns- og næringsliv etter at koronakrisen har bragt verdensøkonomien ned i knestående, skrev han i leder-artikkelen «En kunstelsker i pengebingen».

Koronakrisen førte til både dugnadsånd og gratisinnhold. BI-professor Anne-Bitt Gran kastet for alvor flammer på digitaliseringsdebatten i debattinnlegget «Kulturlivet digitaliserer seg til fant». Musikkviter Audun Molde fulgte opp med refleksjoner rundt hvordan digitaliseringstrenden vil påvirke live-bransjen.

Oppsigelsen av Jérémie McGowan ved Nordnorsk kunstmuseum vakte stor oppstandelse. Han hanket inn nasjonale priser og internasjonal anerkjennelse til Nordnorsk kunstmuseum, og skapte furore i Nord-Norge med enkelte prosjekter. Da det nye styret ved museet løste direktør Jérémie McGowan fra kontrakten på dagen, trodde folk først det var en aprilspøk.

Til tross for smittevernsbegrensninger trappet mange tusen opp foran Stortinget under demonstrasjonen mot rasisme i kjølvannet av Black Lives Matter-bevegelsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Black Lives Matter-bevegelsen skyllet over verden, og bidro til nytt perspektiv på den norske rasismen. – Rasismen her kan ofte være verre, sa multikunstner og professor Jan Vincents Johannessen i intervju med Kulturplot. Han skrev en egen sangtekst dedikert til protestene.

Dybdelesing

I papirutgaven har Kulturplot hatt flere dyptgående saker og lengre intervjuer på trykk.

(Ikke abonnent? Sjekk ut vårt sommertilbud her og få tilsendt papir-magasinet i posten).

Fikk du med deg disse?

Mer bøker på Kulturplot

Denne våren introduserte også Kulturplot spalten «Derfor roman» hvor vi inviterer aktuelle forfattere til å svare kort på ti spørsmål med utgangspunkt i sin nyeste bokutgivelse. Trenger du sommerlektyre, har vi trukket frem et lite knippe forfattere som slapp bøker denne våren:

  • Mange nordmenn drømmer om et enklere liv. I romanen «Eit praktisk menneske» viser Kjersti Rorgemoen frem bygdelivets mangfoldige sider.

  • Byrådssekretær Halvard Hølleland (Ap) brukte pappapermen til å forfatterdebutere og tematiserer med sin roman «Faste rammer» den type utenforskap som ikke har en løsning.

  • Debutant Vilde Fastvold skrev romanen «Felt» basert på egne erfaringer som antropologistudent på besøk i Karibia. Boka byr på et skråperspektiv på asymmetriske maktrelasjoner, norsk selvgodhet, kolonialisme, økologikrise – og klamme sexscener.

  • Didrik Morits Hallstrøm følger opp den fortapte kjærlighetshistorien til Daniel og avdøde Iben i «Ta det som er ditt». Daniel settes på prøve på nytt – denne gangen i form av å få barn.

Vi ønsker alle lesere en riktig god sommer – takk til alle som har fulgt oss så langt på veien!

Annonse
Annonse
Annonse