Annonse
Foto: Kyrre Lien / NTB

Kulturarbeidere styrer mot sosialhjelp

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Mens regjeringen deler ut millioner til kjente artister, står Magnus Boyd og andre teknikere organisert som selvstendig næringsdrivende ferd med å miste all støtte for andre gang.

Lystekniker Magnus Boyd vil ikke kritisere at Knut Nilsen får 13 millioner til en juleturne.

 Man glemmer at millionene fører til inntekt i alle ledd. Alt fra teknikere til bærehjelp. Problemet er heller at pengene ikke når ut til alle. Mange vet ikke hva de skal leve av etter nyttår, sier Boyd til Aftenposten.

Han lever til vanlig av å styre lys for det svenske rockebandet Opeth. Men fordi han har sitt eget selskap og jobber mest i utlandet, faller han utenfor de fleste krisepakker. Han kom imidlertid inn under støtteordningen for selvstendig næringsdrivende.

Denne støtteordningen har fanget opp flere tusen kulturarbeidere som ikke har fått støtte andre steder. Planen var at den skulle skrotes i høst. Det første til stor motstand. Den ble da utvidet til nyttår.

 Det ser rart ut at de store kommersielle artistene får søknadene sine behandlet på et døgn, mens mange kulturarbeidere ikke vet hva de skal leve av etter nyttår, sier arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen. Hun mener det er ikke gir mening at støtten til de selvstendige forsvinner nå.

Den nye stimuleringsordningen er ikke tilstrekkelig og treffer ikke alle som har behov for støtte.

Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim (H) sier det er vanskelig å oppnå millimeterrettferdighet for alle, men lover at regjeringen følger nøye med på utviklingen og at de vil fortsette med å justere ordninger og foreslå endringer når det er nødvendig

 Opprettholdes ikke støtten til de selvstendige, vil vi se konkurser. Utstyret deres må da selges unna i et lunkent marked, og folk må finne nye jobber. Frykten er at viktig kompetanse vil gå tapt for alltid, sier Hans Ole Rian, leder i Creo.

Magnus Boyd er redd han kan bli tvunget til å søke om sosialhjelp.

 Da blir vi uansett en byrde for samfunnet. Det kan regjeringen enkelt unngå ved å forlenge ordningen, sier han.

Annonse
Annonse
Annonse