Annonse
Røros kirke. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kirkene forbereder seg på store inntektstap og refundering av solgte billetter

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

– Kirken er en viktig konsert- og kulturarena på Røros, så dette får store konsekvenser både for oss og for lokalmiljøet, sier Bjørg ­Helene Skjerdingstad til Vårt Land. Hun er kirkeverge­ i Røros kirkelige fellesråd.

Nå kan det maksimalt være 50 mennesker på arrangementer i kirken. Kravet ble innført denne uken, og vil særlig treffe kirker som driver med utleie. Det er kirker som arran­gerer sine egne konserter, men det er også en del som leier ut til arrangører.

– Vi regner med 350.000 kroner i bortfall av inntekter, sier kirkevergen til avisen.

Senest i høst presenterte Kirkerådet veilederen Kirken som utleieaktør. Veiledningsheftet skal ­bidra til at kirken blir en mer profesjonell utleier på kulturfeltet, og kommer med råd om hva menigheter bør tenke gjennom før de inngår ­utleieavtaler. Kirkerådet slår fast at kirken har som mål å være en attraktiv og profesjonell aktør i samarbeid med kunstnere.

Må refundere billetter

Men alle kirker som arrangerer konserter vil bli hardt truffet av helsemyndighetenes koronarestriksjoner. Kulturlivet har fått nærmere 20 millioner kroner i statlig tilskudd for å gjennomføre kirkekonsert-turnéer over hele landet fram mot jul. 180 konserter er planlagt, og mange av dem har solgt opp mot maksgrensen på 200 billetter. Nå må imidlertid storparten av billettene refunderes, skriver NRK.

Produsent av forestillingen «Stille natt hellige natt», med blant andre Alexander Rybak og Maria Haukaas Mittet på plakaten, Tor Arne Ranghus, sier til NRK at de kjører hele turnéen som planlagt, til tross for nedskaleringen.

– Vi skjønner jo ingenting av at kirkebenker ikke godkjennes som fastmonterte stoler. Det er en underlig avgjørelse. Og det er jo også et problem hvordan vi skal velge ut hvilke 50 av 200 som skal få komme på konsertene, sier han til NRK.

Annonse
Annonse
Annonse