Annonse
Kilden kulturhus valgte å holde fasaden nøytral da over 100 kulturinstitusjoner satte sine fasader i røde lys som et samlet signal om at kulturlivet er i krise. Foto: Marianne Løvland / NTB

Kilden kulturhus går ut mot røde lys

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

– Vi synes det ligger utenfor vårt mandat å gå inn i en konkret politisk debatt om bruk av virkemidler, skriver Kilden-direktør Harald Furre i en e-post til avisa.

Den internasjonale Red Alert-aksjonen ble avholdt i Norge onsdag, for å sende et signal om at kulturlivet er i krise. Flere kulturaktører har reagert etter at regjeringen foreslo å avslutte støtteordningen for selvstendig næringsdrivende 1. november. Det var lysdesigneren Magnus Boyd som tok initiativet til aksjonen i Norge, og onsdag formiddag samlet 50 lys- og lydteknikere seg foran Stortinget, der det ble holdt flere appeller.

75 prosent av Norges lys- og lydteknikkere er selvstendig næringsdrivende, og et kutt i kompensasjonsordningen vil føre til at mange mister nær all inntekt.

– Vi har sagt nei fordi vi oppfatter at denne aksjonen går inn i en dagsaktuell politisk diskusjon om hvilke virkemidler som skal brukes for å kompensere tapte inntekter under koronakrisen, skriver Furre videre, men legger til at Kilden vil «uttrykke sin solidaritet med scenearbeidere i en vanskelig situasjon».

LES OGSÅ: I dag tennes røde lys for et kulturliv som blør

Furre påpeker at Kilden har farget bygningen ved andre anledninger for å vise støtte og solidaritet, for eksempel under Prides «Skeive Dager».

– Det vil vi fortsette med. Vi har i vår programmering av scenekunst tydelige verdier som vi speiler og gir uttrykk for. Samtidig er det behov for å trekke opp noen retningslinjer for når Kilden som bygg skal bli brukt som virkemidler i en debatt, skriver Furre.

Annonse
Annonse
Annonse