Annonse
Tar smitterisiko på alvor: Riksadvokat Jørn S. Maurud. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kan gi 50.000 i bot for å gjennomføre kulturarrangementer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

I går kom Riksadvokaten med nye retningslinjer for brudd på karantenereglene.

Å bryte med forbudet mot å arrangere kulturarrangementer kan komme med en prislapp på opptil 50.000 kroner dersom arrangøren er et foretak.

En privatperson som gjennomfører et kulturarrangement, kan få en bot på opptil 20.000 kroner – samme forelegg som en privatperson kan få for å bryte med karantenereglene.

De samme reglene omfatter også utdanningsinstitusjoner og virksomheter som holder åpent i strid med gjeldende forbud.

Alvorlig smitterisiko

– Formålet med tiltakene er å bidra til redusert smitterisiko og smittetakt. De allmennpreventive hensyn er således førende for de vurderinger som skal gjøres. Det understrekes også at spredningen av viruset skjer raskt, og at det kan bli behov for snarlige endringer og presiseringer, opplyser riksadvokat Jørn Sigurd Maurud i rundskrivet som ble offentliggjort mandag kveld.

Den subsidierte straffen for en 20.000 kroners-bot er 15 dager. Den øvre strafferammen i karanteneforskriften er fengsel i seks måneder, men smittevernloven har en øvre strafferamme på fengsel i to år. Innebærer lovbruddet tap av menneskeliv eller betydelig skade på kropp eller helse er straffen fengsel i inntil fire år.

Flere pågrepet

Mer enn én person er allerede pågrepet for å ha spredd «smittefrykt». NTB opplyser at en mann i 40-årene fikk en bot på 10.000 kroner etter at han oppsøkte et legekontor, hostet mot en ansatt og hevdet han hadde koronaviruset mandag kveld.

Før helgen ble en annen mann pågrepet på Ål stasjon etter å ha vandret rundt i et tog og «pustet togpassasjerer i ansiktet», opplyser Dagbladet.

Annonse
Annonse
Annonse