Øyafestivalen kan ta helg med et smil. Fredag fikk de innvilget søknaden på 14 millioner i kompensasjon for årets avlyste ­festival.
Foto
Foto: Fredrik Hagen / NTB

Full støtte til Øyafestivalen, mens andre bare får 5 prosent

Publisert: 14. desember 2020 kl 09.48
Oppdatert: 14. desember 2020 kl 09.48

Fredag fikk Øya­festivalen innvilget hele søknaden på 14 millioner i koronastøtte, skriver Aftenposten. Parkenfestivalen i Bodø fikk derimot bare 5 prosent av sin ­søknad.

Daglig leder Tonje Kaada forteller at Øyafestivalens trofaste publikum har grunn til å juble, og at dette betyr at publikum får se Øyafestivalen som de kjenner den også i fremtiden.

Festivalene Piknik i Parken og Parkenfestivalen i Bodø søkte om henholdsvis 6,8 millioner og om 9,8 millioner, men får bare 866.000 og 430.000. Det er ti og fem prosent av søknadssummen.

Gøran Aamodt, styreleder i Parkenfestivalen, mener at det åpenbart har skjedd en feil.

De store forskjellene bunner i måten kompensasjonsordningen er lagt opp på. Man kan enten søke om kompensasjon for snittresultatet for de siste tre årene, eller kompensasjon basert på forventet budsjett.

Mange festivaler har søkt på sistnevnte måte. Denne muligheten er til for arrangører som har gjort vesentlige endringer fra tidligere år. Men Kulturrådet har krevd en god begrunnelse for hvorfor festivalene skal ha søkt basert på budsjett, og festivalene har ikke klart å overbevise saksbehandlerne.

- I stedet har vi beregnet kompensasjonen ut fra omsetningen siste tre år, sier Thomas Hansen, rådgiver i Kulturrådet.

Aamodt forstår ikke hvorfor Kulturrådet har gjort det slik. Han sier Parkenfestivalen har vokst de siste årene, noe som har ført til store endringer i budsjettene. I år var festivalen utsolgt før den ble avlyst. Aamodt har dermed kunne sannsynliggjøre inntekter på 9,8 millioner.

- Vi vet jo hva resultatet ville blitt. Ordningen åpnet opp for å søke på det opprinnelige budsjettet. Det er det vi har gjort. De har lagt feil tall til grunn, så dette er en åpenbar saksbehandlingsfeil. Vi kommer selvfølgelig til å påklage dette, sier Aamodt.