Annonse
Creo-sjef Hans Ole Rian. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kulturtørken

Frykter sosialstønad frem til sommeren

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Navs kompensasjons­ordning til selv­stendig nærings­drivende blir trolig ikke utbetalt før tidligst i juni, skriver Klassekampen

For å bekjempe koronaviruset innførte den norske regjeringen sterke tiltak. Et av tiltakene var forbud mot kulturarrangementer. Etter hvert kom en forsikring fra regjeringen om at det ville komme en kompensasjonsordning for kulturarbeidere.

Nå ser det ut til at de fleste må vente lenge på disse midlene. På Navs nettsider står det at en ny dataløsning for å søke om kompensasjon for inntektsbortfall vil være klar først i mai. Med fire ukers behandlingstid vil pengene tidligst bli utbetalt i juni.

Creo – forbundet for kunst og kultur, landets største kunstner­organisasjon, frykter at mange av deres 9000 medlemmer skal bli tvunget til å leve på sosialstønad fram til sommeren.

– For våre medlemmer vil dette være kjempealvorlig. De har som regel lite oppsparte midler og ikke nok til å betale regninger og for livsopphold helt fram til sommeren, sier forbundsleder Hans Ole Rian til avisen.

Han får støtte av førstesekretær Julie Lødrup i LO, som oppfordrer regjeringen til å finne en midlertidig løsning.

– Det er flott at vi fikk på plass denne kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende, som er ment å fungere på samme måte som dagpengeordningene for ansatte. Men vi forutsetter at regjeringen sørger for at den faktisk fungerer for å hjelpe selvstendig næringsdrivende gjennom denne krisa, sier Lødrup til Klassekampen

Sammen med LO forslår Creo at det kommer på plass en forskuddsordning, slik at kulturarbeidere slipper å gå på sosialstønad frem til sommeren..

Annonse
Annonse
Annonse