Jan Lothe Eriksen beskriver utviklingen som «forferdelig trist», men er ikke overrasket over økningen i fengslinger og antall drap på kunstnere.
Foto
Knut Utler
Forfulgte kunstnere

Flere drap og fengslinger

Publisert: 20. april 2020 kl 13.32
Oppdatert: 20. april 2020 kl 14.40

Freemuse er en uavhengig organisasjon som jobber for kunstneres ytringsfrihet. Organisasjonen dokumenterer blant annet overgrep mot kunstnere. I deres årlige rapport, The State of Artistic Freedom, kommer det frem at 2019 var et særdeles krevende år. I rapporten, som dokumenterer forholdene for kunstneres rett til å ytre seg fritt, så Freemuse på 711 saker i 93 land. Dessverre ble 2019 et rekordår for fengslede kunstnere: Hele 71 kunstnere ble fengslet. Ni ble drept. Det er et vesentlig høyere tall enn vanlig.

Direktør Srirak Plipat oppsummerte nylig 2019 under et digitalt seminar. Da fortalte han at antall døde per år pleier å ligge på rundt én person. Økningen i fjor er dramatisk, sa han til nettstedet Musikkultur.

Strandet, uten mulighet for inntekt

I Norge jobber organisasjonen Safemuse med å finne trygge havner for truede og forfulgte kunstnere. Antall henvendelser har økt, i forbindelse med koronakrisen. Daglig leder Jan Lothe Eriksen er bekymret for at makthavere bruker pandemien til å gjøre hverdagen enda vanskeligere for kunstnerne som allerede har en svært krevende hverdag. Reiserestriksjonene, som følge av pandemien, gjør hverdagen enda vanskeligere for kunstnerne.

– Vi ser at noen kunstnere blir sittende strandet, når de har vært på tur ut av hjemlandet. De kan jo ikke opptre hjemme, og er uten muligheter for inntekt, sier Lothe Eriksen til KulturPlot.

Han forteller at det er opprettet støtteordninger i Norge for kunstnere i tilknytning til koronaepidemien, men at det er vanskelig å nå de berørte kunstnerne med slike ordninger.

– Det var vanskelig å få frem støtten til forfulgte kunstnere, også før koronaviruset brøt ut. Nå er det et stort behov. Og rapporten fra Freemuse er dyster, påpeker han.

Foto
Daglig leder i Safemuse, Jan Lothe Eriksen. Foto: Knut Utler.

Safemuse har en konto for donasjoner til kunstnere om noen ønsker å bidra, og vurderer nå ulike tiltak for å støtte dem som har det særlig vanskelig under koronautbruddet.

Tallene overrasker ikke

En nidobling av dødstallene er heller ikke spesielt overraskende, ifølge Lothe Eriksen, som følger utviklingen tett. 

– Det er forferdelig trist at dødstallene øker, og det er utrolig hva man får seg til å gjøre mot kunstnere. De er sårbare, blant annet fordi de befinner seg i frontlinjen for endring i samfunnet. Derfor kan de fremstå som ekstra provoserende for makthaverne. Sånn sett er ikke tallene spesielt overraskende, utdyper han.

De er sårbare, blant annet fordi de befinner seg i frontlinjen for endring i samfunnet

Heldigvis er det stadig økende oppmerksomhet om dette – også blant kunstnere og kunstinstitusjoner.

– Vi jobber med å løfte dette arbeidet, både i Norge og internasjonalt, sier Lothe Eriksen.

I 2019 toppet Europa listen over verdensdeler som har fengslet flest kunstnere. Også i norsk kulturliv opplever kunstnere en brems, i form av selvsensur, på grunn av redsel for å miste viktig kulturstøtte. Det kan føre til at man blir mindre frittalende, mener Lothe Eriksen.