Annonse
Jenny Jordahl (t.v.) og Nora Dåsnes deler årets Pondus-pris, der prisbeløpet settes opp til 150.000 kroner totalt. Foto: Stig Marlon Weston / Pondus / Strand Forlag
Årets Pondusprisvinnere

– Bryter seg ut av tradisjonelle serieruter for å fortelle historiene sine

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Juryen i årets Pondus-pris klarte ikke å velge mellom Jenny Jordahl og Nora Dåsnes – så nå deles prisen for første gang ut til to vinnere.

Jenny Jordahl vant torsdag i forrige uke Bragepris for årets beste barnebok, der hun står både for tegning og tekst til «Hva skjedde egentlig med deg?". Hun forteller om overvektige Janne som mobbes og foreldrene hennes som prøver å hjelpe henne.

Også Nora Dåsnes har noe viktig på hjertet i sin «Ti kniver i hjertet»: Hennes historie, fortalt som en veksling mellom dagboknotater og tegneserie, er om Tuva som først sliter med å bli forelsket, og så – når følelsene kommer – strever med å skjønne at hun er i ferd med å bli forelsket i en jente.

– Jeg opplever begge som viktige bøker. På hver sin måte handler de om å vokse opp og bli akseptert, av andre enn seg selv. Jordahl og Dåsnes bryter seg elegant ut av tradisjonelle serieruter for å fortelle historiene sine. Dette er fiffig fortellerkunst fra perm til perm, sier juryleder Frode Øverli.

«At disse fortellingene er debutverk er imponerende nok i seg selv, men først og fremst er de flott gjennomførte og veldig gode tegneserier», heter det videre fra Pondus-prisjuryen om serieromanene, utgitt på henholdsvis Aschehoug og Cappelen Damm.

– Dette er helt fantastisk stas!, mener Jenny Jordahl (31), som er full av ros overfor serieskaperen hun deler prisen med og sier til det nye nummeret av Pondus:

– Tenk at hun klarer å skrive og tegne så sårt og samtidig så ekstremt morsomt. Jeg gikk gjennom hele følelsesspekteret da jeg leste «Ti kniver i hjertet». Så å dele prisen med Nora tar jeg som et stort kompliment. Jeg tenker også at bøkene våre er litt i slekt, selv om de er veldig ulike.

«Ti kniver i hjertet» er Dåsnes' første store tegneserie, etter at hun i fjor høst debuterte med et tegnet debattinnlegg i en riksavis. Nå venter lesere i utlandet på de to prisvinnende titlene:

«Ti kniver i hjertet» skal oversettes til fransk, tysk, dansk, svensk, italiensk, koreansk og spansk, mens «Hva skjedde egentlig med deg?» er én måned etter utgivelsen allerede er solgt til Sør- Korea, Italia og Færøyene.

Annonse
Annonse
Annonse