Annonse
Forfatter Ida Jackson gjør lykke med sin bokhelt Brillebjørn. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bibliotekene stenger – men forlagene mobiliserer

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

– Vi ønsker å bidra der vi kan i denne situasjonen, og har blant annet åpnet opp for at Thomas Engers «Enkebyen», Katrine Engbergs «Krokodillevokteren» og Tom Egelands «Codex» kan lastes ned gratis som ebok via Adlibris.no, Tanum.no og e-bok.no, sier Trude Laberg i Strawberry Publishing til NTB.

Forlaget har også sluppet løs Hans Jørgen Sandnes, som sammen med Jørn Lier Horst utgir barnebokseien om Detektivbyrå Nr. 2, med gratis tegnekurs på nett. Det ble meldt om 18.000 visninger på kursets første dag.

Cappelen Damm holder på med flere prosjekter og ideer – ikke minst planlegges det flere digitale møter mellom forfatterne og leserne – og kanskje viktigst:

«Cappelen Damm Undervisning åpner sine digitale læremidler», melder informasjonssjef Tone Hansen til NTB. Elever og lærere kan dermed fritt bruke forlagets nyutviklede digitale læremidler og forlaget kan melde at responsen på dette tiltaket har vært formidabel.

– Denne ekstraordinære situasjonen åpner opp for at barn kan eksponeres for engasjerende og kvalitetssikret digitalt innhold. Innholdet er nyutviklet og skreddersydd alderstrinnene og kompetansemålene i læreplanene, sier Fredrik Pharo som er salgs- og markedssjef i Cappelen Damm Undervisning.

Tenker på de minste

Også Gyldendal kommer på banen: Ved siden av et knippe gratis ebøker og en nyskrevet Brillebjørn-lydbok, skjer det mye med Gyldendal Undervisning nå.

– Vi åpner våre digitale læremidler for samtlige trinn fra barnehage opp til videregående skole de kommende dagene. Årsaken til at ikke alle læremidlene åpner samtidig, er at vi må vi gjøre dette kontrollert og rettighetsklarert, sier Hanne-Mari Bennett i forlaget – og minner om at Gyldendal også har åpnet Salaby, landets største digitale læremiddel for barnetrinnet, både for skoler og barnehager.

En kuriositet forlaget kan melde om er at interessen for den nyskrevne Brillebjørn-lydboken, som handler om at den lille bjørnen må være hjemme selv om han ikke er syk, er svært stor.

I skrivende stund kan forfatter Ida Jackson avsløre at lydboken har blitt lastet ned over 8.800 ganger, og på mandag var det så mange som spilte av at filen knelte og hun måtte oppgradere Dropbox for å kunne håndtere trafikken.

– Trafikken på blogginnlegget siden lansering er, akkurat nå, på 48.756 sidevisninger, fordelt over tre døgn. Påmeldingsskjema har omtrent halvparten, som betyr at vi snakker om en konverteringsrate på ca. 50 prosent, fortsetter hun.

Også Egmont melder om en fin gest i koronatider: Donald-tegner Arild Midthun skal hjelpe barna med å få sving på sin Donald-strek, med nettkurs hver dag klokka 12 denne uken på Donald-bladets nettside.

Klassikere på nett

Forlaget Solum Bokvennen åpner like godt arkivet og legger ut gratis leseutdrag og noveller på nettsidene så lenge Norge sitter koronafaste, heter det fra forlaget som har et imponerende utvalg av verdensklassikere, moderne klassikere og kritikerroste norske romaner og novellesamlinger.

Nynorskforlaget Samlaget følger også på, og lar forfatterne sine dele gode boktips på forlagsbloggen. De anbefalte bøkene selges så med 50 prosent rabatt i nettbutikken. I en mail fra forlaget går det fram at det også skal legges ut gratis utdrag fra bøkene – og flere barne- og ungdomsbøker ligger gratis tilgjengelig på nettstedet Lesemeister.

Markeds- og e-handelssjef i Norli, Caroline H. Heitmann, sier til NTB at det gjøres et skikkelig løft blant forlag, forfatter og bokhandlere for å bistå skolen. Hun kan også melde om enorm interesse for Norli Junior Lesekonkurranse, som foregår på nettsiden norlijunior.no, der klasser konkurrerer mot hverandre i sanntid. Mer enn 1500 klasser er nå påmeldt, og en rekke ebøker kan lastes ned gratis fra torsdag 19. mars på norlijunior.no.

Blant bøkene finner vi titler som Bobbie Peers «Luridiumstyven» (Aschehoug), Mari Moen Holsves «Halvgudene» (1) (Cappelen Damm) og Jessica Townsends «Ingenlund 1: Morrigans forbannelse» (Vigmostad & Bjørke).

«Mandag starter også Mari Moen Holsve live-skriving av en grøsser – i samarbeid med flere tusen barn», skriver Heitman videre i en epost til NTB.

Annonse
Annonse
Annonse