Annonse
Creo-leder Hans Ola Rian vil ha nye lønnsforhandlinger med KS. Foto: Creo
På turné med Den kulturelle skolesekken

Ikke rett på sykepenger eller pensjon

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

Siden 2016 har utøvere som turnerer med Den kulturelle skolesekken (DKS) fått utbetalt frilanshonorar. Det har ført til at de har mistet en rekke rettigheter, som sykepenger, pensjonspoeng og dagpenger.

– Jeg synes det var veldig givende å spille musikk for barn og unge. Men etter åtte år i Den kulturelle skolesekken har jeg valgt å skaffe meg en annen jobb, fordi jeg ser at dette ikke er noe å satse på, sier musiker Hans Martin Austestad til Bergens Tidende.

I 2016 ble Rikskonsertene nedlagt og erstattet av Kulturtanken som skulle forvalte hele DKS-ordningen. Så ble det klart at Kulturtanken ikke formelt kan ha arbeidsgiver- eller forhandlingsansvar, da dette ligger hos fylkeskommunen.

Creo vil forhandle med KS

I oktober startet Austestad en underskriftskampanje for å kreve forhandlinger om lønnsavtaler for utøvere i DKS – oppropet har nå 1359 underskrifter.

Oppropet har havnet i KS. Også interesseorganisasjon Creo har sendt et brev til KS der de stiller krav til forhandlinger om lønn i DKS.

Forhandler ikke i media

Creo ber KS svare innen 14 dager for å avtale tidspunkt for forhandlingene. Brevet ble sendt torsdag for en uke siden.

– Vi håper jo at KS ser fornuften i å skape en avtale som ivaretar kunstnere som jobber for skolesekken, og gjør det mulig for også dem å ha en viss trygghet i arbeidslivet, sier Creo-leder Hans Ole Rian til musikkkultur.no.

KS har svart at de «ikke gjør forhandlinger i media», ifølge både Bergens Tidende og nettstedet Musikkultur.

Annonse
Annonse
Annonse