Synspunkt

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og direktør i FHI Camilla Stoltenberg.

Magne Lerø: Koronapass i kulturen nå – et ideologisk forfall

Når kulturlivet krever koronapass, er det et uttrykk både for fortvilelse og et ideologisk forfall. Kultur skal bygge fellesskap, ikke sementere skiller, skriver redaktør Magne Lerø.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke forholdsmessige, det grenser til det ulovlige, å nedlegge forbud mot at mer enn 200 kan være til stede i forsamlingslokaler som har plass til over 1000 mennesker. Der er faktisk tegn som tyder opp på at regjeringen er i ferd med å innse at dette ikke henger på greip.

Det er på sin plass at kultursektoren protesterer onsdag mot dagens koronaregime som rammer kulturlivet hardere enn myndighetene klarer å ta inn over seg.

Koronasmitten har eksplodert, men antallet sykehusinnleggelser går ned og enda færre omikronsmittede blir lagt på respirator. Myndighetene gir stadig nye begrunnelser for koronatiltakene- og stadig flere rister oppgitt på hodet over det helsemyndighetene kommer trekkende med og som regjeringen velsigner.

Vil regjeringen absolutt ha restriksjoner, får de åpne kulturen og heller stenge kjøpesentrene noen uker.

Det på tide å ta inn over seg at Folkehelseinstituttet peker på faren med for strenge tiltak og at det er fordeler med at flere blir smittet. Det vil bidra til at vi kan utvikle immunitet i befolkningen. Covid 19 er noe vi må igjennom som samfunn. Flere hundre tusen vil bli smittet av omikron uansett hva vi foretar oss.

Før koronabølgen slo inn over oss og landet ble delvis nedstengt, var det vanlig at det døde opp mot 1000 mennesker hvert år av influensa. De fleste var eldre og mennesker med underliggende sykdommer.

Influensa er en sykdom som er farlig nok for noen, men vi regner den ikke som dødsfarlig. Det har Covid 19 vært. Det er den ikke lenger. Med mindre man har underliggende sykdommer, trenger ingen være spesielt bekymret for å bli smittet, i alle fall ikke om en er vaksinert.

Kulturlivet bør kreve at alle nasjonale koronatiltak som rammer kulturlivet blir opphevet. Om situasjonen kommer ut av kontroll, får det strammes inn på kommunalt nivå.

Både vaksinert og uvaksinerte smittes av omikronvarianten. Myndighetene kan ikke late som om de vaksinerte er tryggere om det ikke er en uvaksinerte i nærheten. Den som er redd for å bli smittet, bør holde avstand til både vaksinerte og uvaksinerte.

Koronapass er gårsdagens løsning. Da Covid 19 var en dødsfarlig sykdom, hadde det mening. Det ville bidratt til at flere kunne levd mer normalt, redusert belastningen på helsevesenet og lagt press på de uvaksinerte.

Når vi kan se for oss langt mer normale tilstander om to måneder, kan vi la være å tråkke over den grensen det er å dele befolkningen i to grupper, de vaksinerte og uvaksinerte.

Det er tusenvis av mennesker som tar ukloke helsemessige valg om fører til store kostander for samfunnet og belaster helsevesenet. Vi har imidlertid ingen tradisjoner for å dele mennesker inn i grupper, kalkulere hva de koster samfunnet og utforme egne regler som begrenser gruppens adferd og tilgang til samfunnets fellesarenaer.

I ekstremsituasjoner kan koronapass forsvares, men ikke i et land med våre verdier når vi nærmer oss en normalsituasjon og det er tvil om tiltaket vil ha nevneverdig effekt.

Om regjeringen innfører koronapass, har kirkene gitt beskjed om at de ikke vil ta det i bruk. Kirken kan ikke stenge mennesker ute. De kan ikke kreve helseopplysninger som betingelse for å ta del i det kristne fellesskapet.

Slik bør også kultursektoren tenke. Kulturens oppgave er å bygge bro, skape dialog, tilby felles opplevelser om hva det betyr å være menneske, utfordre til refleksjon og skape verdibaserte fellesskap.

Koronarestriksjonene skaper spenninger og stor splittelse i flere europeiske land. Her i landet har protestantene utgjort en marginal gruppe. Nå øker protestene, kritikken mot myndighetene er hardere og faren øker for at flere blåser i alle tiltakene.

I denne situasjonen bør ikke kultursektoren stille seg på barrikadene for å få innført koronapass. Det er gårsdagens løsning. Kultursektoren bør kreve at de fritas fra alle begrensinger knyttet til koronasmitte. Kultursektoren har tatt mye mer enn sin del.

Når kultursektoren har falt for fristelsen til å bli frontsoldater for koronapass, får vi tro at forklaringen er at fortvilelsen har steget over sine breddegrader og at to år med koronarestriksjoner har sløvet den ideologiske og etiske tenkningen. På vei ut av koronakrisen må kulturen blankpusse sine idealer, ikke henfalle til det ideologiske forfall som kravet om koronapass er uttrykk for

Vil regjeringen absolutt ha restriksjoner, får de åpne kulturen og heller stenge kjøpesentrene noen uker.

Powered by Labrador CMS