Annonse
NTB, Aftenposten, VG og Nasjonalmuseet starter et prosjekt der 25 millioner bilder skal digitaliseres. Fra venstre: NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik, Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen, direktør i Nasjonalbiblioteket Aslak Sira Myhre og VGs sjefredaktør Gard Steiro. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

VG, Aftenposten, NTB og Nasjonalbiblioteket skal digitalisere 25 millioner bilder

Meld deg på nyhetsbrev fra Kulturplot

Hver tirsdag og torsdager. Bestill her! Skriv inn din e-post:

 

 

NTBs sjefredaktør Mads Yngve Storvik sier at samlingen er unik i Norge, antakelig også i Skandinavia.

– Den favner bredt tematisk: nyhetshendelser, dagligliv, sport, politikk, kulturliv, kongelige og ikke minst en omfattende dekning av andre verdenskrig, sier Storvik.

NTB forvalter de historiske fotoarkivene til NTB, Aftenposten, VG og Aktuell. Det er samlet sett Norges største fotosamling med rundt 25 millioner bilder som dokumenterer Norges pressehistorie. De eldste bildene er fra slutten av 1800-tallet.

Det er kun en brøkdel av bildene som per i dag er skannet og gjort tilgjengelig digitalt. Selv om samlingen er forsvarlig lagret, vil bildene over tid gradvis brytes ned. Derfor skal bildene nå digitaliseres slik at de kan bevares for ettertiden. Bildene skal publiseres på Nasjonalbibliotekets nettsider.

Aftenposten og VG stiller seg også bak digitaliseringsprosjektet.

– Bilder er kanskje den sterkeste dokumentasjonen vi har av samtiden. I Aftenposten er vi glade for å delta i et samarbeid som vil gjøre bildene tilgjengelige for så mange. Dette prosjektet er helt unikt, sier Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen.

Annonse
Annonse
Annonse